Zeventig jaar geleden stortte het vliegtuig neer waarin de Franse bokser Marcel Cerdan zat, die op weg was naar een revanche-match voor het WK in de VS. Hij was op dat moment de minnaar van Edith Piaf.

Op 20 september 1948 was Marcel Cerdan wereldkampioen boksen bij de middengewichten geworden door in Madison Square Garden in New York de Amerikaan Tony Zale knock-out te slaan in de elfde ronde. Hij kreeg het voor die tijd fabuleuze bedrag van 40.000 dollar voor zijn zege.
In juni 1949 verloor hij zijn titel echter aan een andere Amerikaan Jake La Motta. Toen hij enkele maanden later naar New York vloog voor een revanche-gevecht, stortte zijn vliegtuig neer en kwam hij om het leven (*). Zijn minnares Edith Piaf, die op dat moment een tournee maakte door de Verenigde Staten, schreef bij deze gelegenheid “L’Hymne à l’Amour” en Marguerite Monnot zette de tekst op muziek. Piaf zong dit nummer voor het eerst in het cabaret Versailles in New York op 14 september 1949. Op 2 mei 1950 nam ze het nummer (in Frankrijk) op plaat op.

(*) Bij dit ongeluk kwam ook de beroemde violiste Ginette Neveu om het leven.

80 piaf en cerdan in 1949

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.