155 jaar geleden toonde de Engelse mathematicus James Clerk Maxwell (1831-1879) in zijn boek A Dynamical Theory of the Electromagnetic Field theoretisch het bestaan aan van electromagnetische golven.

Een kwarteeuw later (1888) slaagt de Duitse geleerde Heinrich Hertz erin de theorie van Clerk‑Maxwell proefondervindelijk te toetsen. Aan communicatie door middel van electromagnetische stralingen twijfelt hij, toch zou zijn naam verbonden blijven aan de eenheid van radiogolven.
In 1892 komt de Fransman Eduard Branly met een middel om electromagnetische golven op te vangen en hij slaagt erin over een afstand van 150 meter signalen draadloos over te brengen. In hetzelfde jaar schijnt de mogelijkheid voor radiocommunicatie voor het eerst te zijn opgekomen bij de Brit Crookes.
In 1895 bouwt de Rus Popov een gevoelige ontvangstantenne terwijl op hetzelfde tijdstip de jonge Italiaan, Marconi, de beslissende stoot geeft om de draadloze telegrafie tot snelle ontwikkeling te brengen. Het lukt hem signalen over een afstand van twee kilometer over te seinen. De Italiaanse Post en Telegraaf heeft echter geen belangstelling voor zijn uitvinding. Daarom reist de familie Marconi naar Engeland waar Sir William Peerce, hoofdingenieur van de Britse posterijen, hem alle faciliteiten verleent om zijn experimenten voort te zetten. In 1896 overbrugt hij een afstand van 16 km met morsetekens. In 1899 brengt hij de draadloze verbinding tussen Groot‑Brittannië en Frankrijk tot stand.
Op 14 november 1900 was er het eerste scheepsradiostation in De Panne. Toch ging het hier steeds om draadloze telegrafie of telefonie, communicatie dus van één punt naar een ander punt. Voor radio‑omroep, dit is de mogelijkheid vanuit één punt velen draadloos, namelijk via de ether of de lucht, te bereiken met boodschappen in gesproken woord of muziek had Marconi geen belangstelling.
In 1901 verwezenlijkt Marconi een transatlantische verbinding die meer dan 3.000 km lang is. Door aankoop van octrooien van andere uitvinders, zoals Oliver Lodge, weet hij de draadloze telegrafie en ook telefonie aanzienlijk te verbeteren. Zijn onderneming “Marconi’s Wireless Telegraph Company” zou spoedig tot een wereldconcern uitgroeien.
On January 18, 1903, President Theodore Roosevelt sends a radio message to King Edward VII: the first transatlantic radio transmission originating in the United States.
De beslissende technische stap om van draadloze telegrafie naar radio‑omroep over te gaan werd gezet door de Engelse professor Fleming die in 1904 de grondslag legde voor de “radiolamp”.
Die uitvinding zou in 1906 verbeterd worden door de Amerikaan Lee de Forest, die zo de eerste buisversterker vervaardigde. Tenslotte was het de Canadees Fessenden die met de koolmicrofoon de grondslag legde voor een behoorlijke werking van de radiotelefonie, voortaan zouden niet alleen morse‑ of codetekens maar ook de menselijke stem en muziek overgebracht kunnen worden.
Door de Copyright Act van 1909 heeft een auteur in de Verenigde Staten recht op een percentage van de verkoop of uitvoering van zelfgeschreven materiaal. Tekst en muziek moeten daarvoor echter wel worden ondergebracht bij een muziekuitgeverij. In ruil voor 50% van de inkomsten, zorgen die voor het innen van de centen. Ze hebben er natuurlijk alle belang bij dat de muziek zo veel mogelijk wordt verspreid, want hoe meer mensen een song opnemen, hoe hoger de inkomsten. Nadeel is wel dat een uitgever dus meer overhoudt aan de songs dan de schrijver…
Op 19 juli 1913 publiceert het magazine Billboard son premier TOP 10 Pop. Billboard magazine est un magazine hebdomadaire américain dédié à l’industrie du disque.

Een gedachte over “155 jaar geleden: James Clerk Maxwell bewijst het bestaan van electromagnetische golven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.