Nog niet zo lang geleden is drummer Ginger Baker van de Britse supergroep Cream overleden. Maar morgen zal het al vijf jaar geleden zijn dat de bassist van de groep, Jack Bruce, is heengegaan. En zo blijft Eric Clapton nog als enige over van het trio.
Cream bestond inderdaad uit gitarist Eric Clapton, bassist Jack Bruce (midden op de foto) en drummer Ginger Baker. Uiteindelijk zou enkel Eric Clapton blijvende roem verwerven, maar in die tijd waren Bruce en Baker zeker zijns gelijken. En met drie botsende ego’s kon het sprookje dan ook niet lang duren. Op 26 november 1968 gaf Cream een legendarisch afscheidsconcert in The Royal Albert Hall in Londen.
Jack Bruce schreef wel het leeuwendeel van de nummers van Cream. Hij nam de muziek voor zijn rekening, terwijl dichter Pete Brown de vaak psychedelische teksten schreef. Tot hun bekendste nummers behoren Sunshine of Your Love, White Room en I Feel Free.
Onmiddellijk na de split van Cream bracht Bruce Songs for a Taylor uit, zijn eerste soloalbum. Hij richtte in 1972 een nieuw powertrio op: West, Bruce & Laing dat drie jaar lang actief was en drie albums uitbracht. Met gitarist Gary Moore en Ginger Baker startte hij in 1993 alweer een ander “powertrio” Bruce-Baker-Moore (BBM). Uit die samenwerking vloeide één album voort: Around the Next Dream. Tussen 1995 en 1999 maakte hij deel uit van Ringo’s All Starr Band.
In 2005 kwam Bruce met Clapton en Baker voor de laatste keer bijeen voor een reeks reünie-concerten in The Royal Albert Hall in Londen. In 2008 kwam de cd Seven Moons uit: een samenwerkingsproject met Robin Trower van Procol Harum. In het voorjaar 2014 verscheen Silver Rails, het veertiende en laatste soloalbum van zijn hand, want hij overleed dus op 71-jarige leeftijd op 25 oktober 2014, nadat hij in 2003 reeds een levertransplantatie had ondergaan, nadat er kanker bij hem was geconstateerd.
Jack Bruce was in 1962 beginnen spelen bij de Londense Blues Incorporated, de groep van Alexis Korner waarvan ook drummer Ginger Baker, saxofonist Dick Heckstall-Smith, organist Graham Bond en zanger Long John Baldry deel uitmaakten. De groep werd in 1963 ontbonden en Bruce ging spelen bij het Graham Bond Quartet. In 1965 werden, onder de naam The Graham Bond Organisation, twee albums uitgebracht. In datzelfde jaar verliet Bruce de groep en trad toe tot John Mayall’s Bluesbreakers. Hij bleef niet lang lid maar hij was wel te horen op Blues Breakers with Eric Clapton (1966), het doorbraakalbum van de groep. Na zijn Bluesbreakersperiode werd hij in 1966 kortstondig lid van Manfred Manns gelijknamige band en behaalde zo zijn eerste hitsucces dankzij Pretty Flamingo. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.