Het is vandaag vijftig jaar geleden dat de Amerikaanse zanger Tommy Edwards is gestorven. Hij is een typisch “one hit wonder”, maar zijn “It’s all in the game” heeft zo’n interessante geschiedenis dat hij hier toch een vermelding verdient.
Thomas J.Edwards was born in Richmond, Virginia. He began recording for the Top label in 1949. When MGM heard his demo of it, they gave him a recording contract. In 1951 he recorded “It’s All in the Game”. The song was composed by then-future U.S.Vice-President Charles G.Dawes in 1911 as “Melody in A Major” with lyrics written in 1951 by Carl Sigman, but it only climbed to #18. The better-known 1958 version was on the same record label (MGM) and was backed by the same orchestra leader (Leroy Holmes), but with a different arrangement by Harry Myerson more suited to the rock’n’roll-influenced style of the time. He sang his hit song on The Ed Sullivan Show, on September 14, 1958. As well as topping the U.S.Billboard Hot 100, the single sold over 3.5 million copies globally, earning gold disc status. The gold disc was presented in November 1958.Misschien was dit wel de eerste “officiële” gouden plaat, waarover ik het heb n.a.v. mijn stukje over “Chattanooga Choo Choo” van Glenn Miller.
Tommy Edwards had a more modest hit with the follow-up, “Love Is All We Need,” which climbed to #15 on the U.S. Billboard Hot 100.
In 1961, Edwards broke new ground by releasing a studio album entitled “Golden Country Hits”. His album of country interpretations predated Ray Charles’ “Modern Sounds in Country and Western Music” and featured covers of some of the same song choices, including “You Don’t Know Me,” a popular crossover ballad by country songwriter Cindy Walker.
Although Edwards recorded a number of other songs, none came close to achieving the same level of success, though several of his own songs later became hits for other artists (such as “A Fool Such As I” by Elvis Presley, “That Chick’s Too Young to Fry” by Louis Jordan and “Please Love Me Forever” by Bobby Vinton).
He died after suffering a brain aneurysm in Henrico County, Virginia, at the age of 47. The liner notes of his 1994 Eric Records release The Complete Hits of Tommy Edwards claim his death was caused by alcoholism. While the two may be related, there is no confirmation of this, aldus Wikipedia.

5 gedachtes over “Tommy Edwards (1922-1969)

 1. En Edwards verdient wel een beter imago dan een “one-hit-wonder” als ge zijn palmares bekijkt met songs als: Love is all we need, Please love me forever,The Golden Chain,Blue heartaches.
  Bobby Vinton vond dat ook en voor veel van zijn hits tapte hij uit Edwards’ vaatje.

  Like

  1. Over het begrip “one hit wonder” heb ik het elders al eens gehad. En als ik me goed herinner, haal ik dan ook reeds het voorbeeld aan van die speciale uitzending van “Top of the Pops” gewijd aan dit fenomeen. Daarin zat immers ook The Golden Earring…
   Wij vonden dat natuurlijk onnozel: mits enig nadenken kunnen wij, Vlamingen, wel een tiental hitjes van deze Nederlandse groep uit onze mouw schudden. Maar… in Engeland zijn ze wel degelijk enkel gekend voor “Radar Love”. Daar zijn ze dus wel degelijk “a one hit wonder”.
   Zo ook voor Tommy Edwards vind ik, want de nummers die je opsomt, ken ik niet. En, wat veel belangrijker is, 99% van de Vlamingen zal wel in dat geval zijn.
   Ik zal zelfs meer zeggen: 99% van de Vlamingen zal niet eens de link kunnen leggen tussen Tommy Edwards en “It’s all in the game”.
   Dus misschien heb je uiteindelijk wel gelijk: eigenlijk is hij een “no hit wonder”… Maar zo zal je het wel niet bedoeld hebben natuurlijk.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.