Jean-Paul Van der Elst ging met een fototoestel gewapend op pad in de Kapellekensbaan en legde voor u een paar beelden vast die Louis Paul Boon ongetwijfeld meteen herkend zou hebben.

Kapel Ter-Muren 1

Welke literatuurliefhebber heeft niet ‘De Kapellekensbaan’ en het vervolg ‘Zomer te Ter-Muren’ van Louis Paul Boon gelezen? Sta mij toe even te citeren uit het meesterwerk De Kapellekensbaan van Louis: “De beslijkte kapellekensbaan kronkelde naar het gehucht ter-muren langs de eindeloos lange muur van de dekenfabriek de labor, en langs het kreupelveld van de konijnenberg, dat de laatste verwaarloosde grond was van het kasteel der derenancourts”.

Kapel Ter-Muren 2

Hier woont de heldin van Boons roman, de kleine Ondine. “Aan de deur waar ondine woonde, met haar moeder zulma en haar vader carolus, hing een plak ‘hier bewaerdt men de sleutels van de kapel, onze lievevrouw ter-muren’, en de kleine ondine voelde zich daardoor gewichtiger dan de andere meisjes die in de modder of het stof van ter-muren speelden”. (foto 2 en 3)

Lederwarenfabriek Schotte

Literatuurkenners weten met 100% zekerheid dat de Kapellekensbaan en het gehucht Ter-Muren werkelijk bestaan. Ze liggen in Erembodegem, nu deel van het grote Aalst. En de Kapellekensbaan is nog ten dele de grauwe straat met een kapel en twee grote fabrieken zoals we ze kennen uit de roman van Boon. Maar de fabrieken heten niet ‘Dekenfabriek De Labor’ of ‘ Garenfabriek De Filature’ maar ‘Lederwarenfabriek Schotte’ en ‘Bonneterie Bosteels-De Smeth’.

Woonhuis Bonneterie Bosteels


De eerste (foto 4) wordt momenteel afgebroken en ook de tweede (foto 1 en 5) staat al jaren leeg en te verkommeren. Ze zal dus binnen afzienbare tijd zeer waarschijnlijk ook verdwijnen.

Jean-Paul Van der Elst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.