De gewezen profwielrenner Danny Daelman uit Sint-Gillis-Waas viert vandaag zijn vijftigste verjaardag…

Nadat hij in 1991 een rit had gewonnen in de fameuze Zwitserse rittenkoers voor amateurs, de Grote Prijs Wilhelm Tell, mocht hij datzelfde jaar nog stagiair worden bij de ploeg van Jan Raas (Buckler). Toch reed hij het jaar daarop nog een jaartje bij de amateurs. En met succes want hij won de proloog van de Ronde van Henegouwen en een etappe in de Ronde van België voor amateurs. Daarom kreeg hij op het einde van het jaar opnieuw een stage-contract bij Raas en deze keer mocht hij als prof blijven, ook toen de sponsor veranderde in WordPerfect (foto). In die trui zou Danny in 1993 trouwens de Omloop van het Houtland en de Omloop van de Westhoek winnen. En, niet te vergeten, hij werd dat jaar derde in Temse na Jerry Cooman en Jan Bogaert.
In 1994 was het echter wat minder (al werd hij wel tweede en derde in Japan, met name in Tokio en in Osaka) en zijn contract werd onherroepelijk niet verlengd. Toch zou Danny nog tot 2003 in het profpeloton blijven, meestal in kleinere ploegen (Rotan Spiessens, Collstrop, Palmans, Spar-OKI, Zetelhallen). Zijn mooiste overwinning was ongetwijfeld Brussel-Ingooigem in 2002 voor Palmans-Collstrop. Dat jaar behaalde hij nog twee andere overwinningen, wat ook in 2003 het geval was.
In 2000 won hij voor Spar-OKI een rit in Olympia’s Tour. Dat jaar won hij ook in Oostende en in eigen streek, meer bepaald in Sint-Niklaas. In 1996 (Collstrop) won hij zelfs vier keer, waaronder de Grote Prijs Marcel Kint.
In de klassiekers was zijn dichtste ereplaats de 24ste in Gent-Wevelgem van 1997 (voor Palmans). Of als je alleen de écht grote klassiekers telt: een 62ste plaats in Parijs-Roubaix van 1993 (WordPerfect). Zijn beste plaats in een semi-klassieker was een tweede plaats in de 1 mei-prijs van Hoboken in 2001 (Zetelhallen) achter Geert Omloop.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.