Het is vandaag al vijf jaar geleden dat de Britse zanger Alvin Stardust (foto Avro’s Toppop via Wikipedia) is overleden.

Alvin Stardust werd geboren als Bernard William Jewry in Londen. Aanvankelijk (begin jaren zestig) trad hij op onder de naam Shane Fenton & The Fentones. In 1973 brak hij internationaal door met de hit My coo ca choo.

De single was in werkelijkheid opgenomen door de schrijver van het nummer, Peter Shelley onder de, door de schrijver, zelfbedachte naam Alvin Stardust. Shelley net met Michael Levy Magnet Records opgericht. My coo ca choo was de eerste single van dat platenlabel en werd een onverwacht succes. Shelley had echter geen intentie als artiest op te treden en zocht een “gezicht” voor verdere promotie van die single. Hij vond artiest Bernard William Lewry bereid om onder de naam Alvin Stardust het nummer on stage te promoten.

My coo ca choo werd een daverend succes, met name in Australië waar het zeven weken op de eerste plaats stond. In Oostenrijk (16 weken met een 2e plaats) en Noorwegen (9 weken met een 4e plaats) verkocht de single ook goed. In Nederland waren de verkoopcijfers aanzienlijk minder. In Vlaanderen was drie de hoogste plaats voor het nummer, dat elf weken in de Ultratop stond.

Het lukte de ‘nieuwe’ Alvin Stardust niet om aansluiting te vinden bij de populaire glamrock. Zijn act leek te veel op die van zestiger-jarenster Dave Berry. In 1974 had hij in Nederland nog een paar hitjes (Red dress en You, you, you).

In 1981 scoorde Alvin Stardust een nummer 1-hit in de Ultratop met het nummer Pretend. In de Nederlandse Hitparade kwam het niet verder dan een derde plaats. Een jaar later had Stardust een hitje met A wonderful time up there (de hoogste plaats in de Ultratop was pas de 14de plaats, maar het nummer stond wel tien weken in de charts.

Stardust overleed in oktober 2014, enkele weken nadat er uitgezaaide prostaatkanker bij hem was geconstateerd. Hij werd 72 jaar. [Wikipedia] 

Een gedachte over “Alvin Stardust (1942-2014)

  1. De link met de Beatles……. via ….. she was just seventeen……
    Te lezen op Wikipedia
    (Rory) Storm had one sister, Iris Caldwell, who dated George Harrison when she was 12, and Paul McCartney, when she was 17.[2][3][4] Iris later married Shane Fenton, later known as Alvin Stardust…..

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.