Vandaag is het 160 jaar geleden dat de Duitse componist Louis Spohr is overleden (hij heette uiteraard eigenlijk Ludewig, maar Frans was nu eenmaal “more fashionable”). Ik leerde de man kennen in de lessen van Dirk Mannekens, maar ik heb uiteindelijk een beroep gedaan op een andere kennis van mij, mijn vroegere confrater Mirek Cerny, die in Het Nieuwsblad destijds een CD heeft besproken met werk van de man, waarbij alles wat je over hem moet weten ook de revue passeert…

Beethovens vriend, fervent vrijmetselaar zoals zijn idool Mozart en Duits componist Louis Spohr was een veelschrijver. Hij componeerde onder meer een dertigtal concerto’s, waarvan de helft voor viool — zelf was Spohr een bekend vioolvirtuoos — tien opera’s en eveneens tien symfonieën.
De Slovaakse Staatsfilharmonie nam onder leiding van de Boheems-Oostenrijkse dirigent Alfred Walter (twaalf jaar geleden in Brussel overleden) begin jaren 90 enkele van de symfonieën op voor Marco Polo. Naxos heeft nu die oude opnamen opgekuist en heruitgegeven.
Op het schijfje staan de classicistische Symfonie Nr. 1 uit 1811, gecomponeerd voor het Frankenhausen Festival en de romantische Nr. 5 uit 1837 met het opmerkelijke Larghetto, een van de mooiste bewegingen van de toondichter.
Hoewel Schumann deze symfonie “werkelijk prachtig en meesterlijk” vond, worden Spohrs symfonieën weinig gespeeld. Op cd werden ze zelfs alleen door Griffiths en de NDR-Philharmonie gezet. Het is dan ook een beetje routinemuziek, goed opgebouwd en rijk georkestreerd, maar weinig origineel. En zo lijkt ook de opname van de Staatsfilharmonie uit de tweede grootste Slovaakse stad Kosice. Bovendien is het erg dunne inlegboekje, zoals vaker bij Naxos het geval is, alleen maar in het Engels opgesteld.
Voor de muziekwereld zijn twee praktische vernieuwingen van Spohr misschien belangrijker dan de werken zelf: zo was hij de eerste die een dirigeerstok gebruikte. Daarnaast is hij ook de uitvinder van de schoudersteun voor de viool.

Referentie
Mirek Cerny, Slovaken spelen Spohr, Het Nieuwsblad 26 september 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.