35 jaar geleden moest Paul McCartney vaststellen dat alles wat hij aanraakt dan toch niet in goud verandert. De film die hij in 1984 “liet” maken door Peter Webb, “Give my regards to Broad Street”, werd door de kritiek tot op de grond afgebroken en ook het grote publiek hapte niet toe.
Opgehangen aan een flutverhaaltje over verdwenen mastertapes van een nieuwe song maakte McCartney hiermee eigenlijk een film over zijn muziek, met enkele klassiekers als “Yesterday”, “Good day sunshine” en “Eleanor Rigby” in interessante, nieuwe versies. Dit is overigens het enige aantrekkingspunt. Daar kunnen zelfs cameo-optredens van Tracey Ullman, Dave Edmunds, David Gilmour en de onvermijdelijke Ringo Starr niks aan veranderen. (Ondertussen is er wel een videogame van gemaakt en wie weet, misschien rolt het geld dan toch nog naar binnen?)
Een nieuw solo-album van Paul McCartney verschijnt in 1986: “Press to play”. In zijn vrije tijd begint hij nu ook te schilderen.
In 1988 is Paul McCartney de eerste westerse artiest om een plaat uit te brengen die exclusief voor de Sovjetunie is bestemd: “Choba B CCCP” (“Back in the USSR”) wordt gemaakt met steun van gitarist Mick Green en pianist Mickey Gallagher. In 1989 verschijnt “Flowers in the dirt” waarop Paul McCartney o.a. samenwerkt met Elvis Costello. Voor zijn volgende, “Off the ground”, wordt hij opnieuw begeleid door de gitaristen Hamish Stuart en Robbie McIntosh en door Paul Wickens op de toetsen zoals dat sedert de split van Wings de gewoonte was. De drummer is wel een nieuwkomer: Blair Cunningham.
In 1990 komt de dubbele live-CD “Tripping The Live Fantastic” van Paul McCartney. Datzelfde jaar brengt hij ook “All my trials” uit, een scherpe aanklacht tegen het Thatcherisme. Hij zet zijn engage­ment ook in daden om door zijn oude school, the Liverpool Institute, van de sloop te redden door ze om te vormen tot een soort van academie voor muzikaal begaafde jongelui.
Paul McCartney is ook een van de eersten om de “Unplugged”-reeks van MTV in te luiden, waarna het klassieke “Liverpool Oratorio” volgt met nota bene het kinderkoor waarvoor hijzelf ooit werd geweigerd omdat hij “vals zong” en geen noten kon lezen. Het was ook op een andere manier nog een soort van weerwraak: de klassieke muzikanten (allemaal jongere ouderen die met The Beatles zijn opgegroeid) waren nu fier dat ze aan het project mochten medewerken, terwijl in de tijd van “Hey Jude” de violisten weigerden mee te zingen op het einde omdat dit “beneden hun waardigheid” was.
Bij de voorstelling van het “Liverpool Oratorio” typeert Paul McCartney zichzelf als de zoon van een amateur-jazztrompettist (*), die “de radio uitdraaide telkens er een operastem te horen was, die achterstand haal ik nooit meer op,” aldus Paul. Voor het tot stand komen van het oratorium is hij dan ook verplicht samen te werken met Carl Davis, een Engelse componist die ook de muziek schreef voor de stille film “Greed” (wat in België live werd uitgevoerd met het Nieuw Belgisch Kamerorkest) en voor de film “The girl on a swing”.
Voor de documentaire TV-serie “All you need is love” heeft Paul McCartney zich verzoend met Yoko Ono en op die manier heeft hij het nummer “Free as a bird” dat John Lennon in 1975 heeft geschreven postuum tot een Lennon-McCartney-nummer mogen bewerken. Om de pret nog te verhogen, deden ook George Harrison en Ringo Starr mee aan de opnames. Alleen Julian Lennon was er uiteindelijk toch niet bij. Die heeft zijn deel van Johns erfenis er ondertussen doorgejaagd en Yoko is niet van plan haar eigen zoon Sean verder te “broodroven” voor deze Eerstgeborene, die volgens haar zijn eerstegeboorterecht heeft verkwanseld voor een bord linzensoep.
Nog voor dat het nummer op de markt kwam, verscheen in november (eindelijk) een officiële CD met 56 opnamen die The Beatles destijds voor de BBC maakten. Producer is uiteraard opnieuw George Martin. Op nauwelijks vier dagen tijd is de CD naar de eerste plaats van de Britse hitparade doorgestoten. In Engeland stonden lange rijen kopers aan te schuiven. Omdat de plaat pas een week later uitkwam in de VS, waren er Amerikanen die speciaal kwamen overgevlogen. Het leek wel opnieuw de tijd van Beatlemania.
“De Rozenkrans”, een opname van paus Johannes Paulus II die Latijnse gebeden opzegt, kwam daarentegen pas binnen op de 53ste plaats in de hitparade. Daarmee wordt de uitspraak van John Lennon uit 1966 dat “The Beatles populairder zijn dan Christus” in zekere zin toch nog de waarheid!
In België verliep het allemaal wat rustiger, al reageerden ook hier de winkeliers enthousiast. Op de CD staan dus 56 nummers, waarvoor men zo’n 1.000 frank betaalt. Men verwacht dat de verkoop zal uitdraaien op zowat 40.000 exemplaren. Dat is niet eens de helft van wat de CD-versies van de rode en blauwe Beatle-albums vorig jaar elk afzonderlijk verkochten, maar die verkoop was werkelijk gigantisch. Nu is de CD vrij laat op het jaar op de markt gekomen, waardoor de handelaars hun cash al hadden uitbesteed. Met andere woorden, het budget om bij te bestellen is op. Bovendien gaat het deze keer om covers van bestaande rock’n’roll-nummers en dus niet om de eigenlijke Beatle-hits. Deze CD richt zich dus tot een iets meer gespecializeerd publiek.
In 1997 pakte Paul McCartney uit met het symfonisch gedicht “Standing stone”, uitgevoerd door het London Symphony Orchestra o.l.v. Lawrence Foster, waarin hij op zoek gaat naar zijn Keltische wortels (zijn moeder was Ierse). De vraag kwam van zijn platenfirma EMI t.g.v. haar honderdste verjaardag. De componisten John Harle, Richard Rodney Bennett en David Matthews (die ook Mahlers tiende symfonie “afwerkte”) kwamen hem ter hulp. Traditiegetrouw schreef McCartney ook zelf de tekst, een epos over het ontstaan van de mensheid, de strijd tussen goed en kwaad en andere clichés.
In 1997 en 1998 sponsorde Linda McCartney een Britse wielerploeg met het doel haar vegetarische producten meer bekendheid te geven. De renners waren dan ook verplicht als vegetariërs te leven.
Kort daarop werd bekend dat Linda Eastman aan borstkanker leed. Toen ze in april 1998 in Santa Barbara (Californië) overleed, doekte Paul McCartney de ploeg op.

Ronny De Schepper

(*) “Walking in the park with Eloise” van Wings is eigenlijk een nummer van vader McCartney.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.