Dat The Beatles ooit door Decca werden afgewezen na een auditie is ondertussen legendarisch geworden, maar ook andere latere supergroepen hebben ooit dit lot ondergaan. Zo is het vandaag 55 jaar geleden dat The Who niet goed genoeg werden bevonden door EMI. Mogelijke reden waarom dit minder in het geheugen is blijven kleven: The Who heettten toen nog The High Numbers (foto YouTube). De afwijzing was trouwens ook de reden om het onder een andere naam te proberen.

In 1961 werd in Londen de band The Detours opgericht door Roger Daltrey. In 1962 leerde hij John Entwistle kennen, die indertijd met Pete Townshend in een andere band, genaamd The Confederates, speelde. Toen de drie elkaar voor het eerst ontmoetten, was Daltrey leadgitarist bij The Detours. Daltrey nam het initiatief en vroeg de twee om bij de band te komen. The Detours hadden nu Townshend als slaggitarist, Entwistle als bassist en Doug Sandom als drummerZanger Colin Dawson werd afgezet, waarna Daltrey zich hierop kon gaan concentreren en Townshend de leadgitaar in de hand nam. Later ontdekten de bandleden dat er al een andere band met de naam The Detours bestond, waarop zij hun naam, onder invloed van manager Peter Meaden, veranderden in The High Numbers. Nadat hun eerste single (Zoot Suit/I’m A Face), die in juni werd opgenomen voor Fontana, flopte, gingen ze dus auditioneren voor EMI, maar werden afgewezen. Dus werd de naam opnieuw veranderd en werd Meaden aan de kant gezet en vervangen door Kit Lambert en Chris Stamp. Dezen bedenken de gimmick-naam The Who met de bizarre, op pop-art geënte kleding. Keith Moon kwam in de band – na een optreden van The Who, waarna hij had gezegd: “… dat kan ik beter!” – voor drummer Sandom, waarmee de klassieke bezetting vervolledigd werd. The Who groeit al gauw uit tot een van de meest succesvolle Engelse mod-groepen, vooral nadat Pete Townshend zijn gitaar in een woedende bui had kapotgeslagen op het podium, hetgeen een mediahype ontlokte. Op dat moment raakte platenmaatschappij Decca (de firma dus die The Beatles had afgewezen, maar nadien wel The Rolling Stones had binnengehaald) in de band geïnteresseerd (*). De eerste single (I Can’t Explain) werd een hit, diverse Amerikaanse tournees volgden en, zoals men dan zegt, the rest is history.  (Wikipedia)

(*) Ik ken de groep nochtans vooral als zijnde een Polydor-groep. Wanneer die wijziging heeft plaats gevonden, komt later misschien nog aan bod.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.