De Portugese wielrenner Orlando Rodrigues viert vandaag zijn vijftigste verjaardag. Hij heeft destijds vooral furore gemaakt in het Banesto-team van Miguel Indurain.
Orlando Rodrigues had al tal van zeges in eigen land op zijn naam staan, toen het buitenland voor het eerst van hem hoorde in 1992 met een tweede plaats in de Tour du Vaucluse (na de Fransman Robert Forest). Hij reed toen nog voor de Portugese ploeg Sicasal.
Een jaar later stapte hij over naar het Spaanse Artiach, waar hij drie seizoenen zou blijven. Toch bleef hij voornamelijk overwinningen in eigen land binnen rijven, zij het niet van de minste! 1994 was daarbij ontegensprekelijk een uitschieter. Toen won hij zowel het nationaal kampioenschap op de weg als de ronde van zijn land, terwijl hij ook nog eens tweede werd in de G.P.Agostinho (achter Joaquim Gomes). Een jaar later won hij deze wedstrijd zelfs, terwijl hij een dubbelslag sloeg in de Ronde van Portugal.
Toen werd hij natuurlijk opgemerkt door Miguel Indurain en kon zijn internationale carrière echt van start gaan. Een 64ste plaats in de Ronde van Frankrijk zegt misschien nog niet zoveel, maar hij heeft toen wel zijn kopman met inzet van lijf en leden bijgestaan in diens ondergang (het is het jaar dat Indurain onderuit ging tegen Bjarne Riis).
Rodrigues moest dus verder in het post-Indurain Banesto, waarin – dat moet gezegd – de knechten wat meer kans kregen om het zelf af te maken. In 1997 schoof hij dan ook al op naar de 33ste plaats, terwijl hij in 1998 nog eens tweede werd in de Ronde van Portugal (achter Marco Serpellini) en in 1999 tweede in het nationaal kampioenschap (achter Carlos Carneiro).
In 2000 reed hij zowel de Giro als de Tour uit (met resp. een 66ste en 87ste plaats in de eindafrekening). Daarna keerde hij terug naar eigen land (bij de ploeg L.A.Pecol) om daar met een aantal overwinningen zijn carrière definitief af te sluiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.