Bert Costermans viert vandaag zijn zestigste verjaardag. In 1984 mocht hij gerust de beste Belgische pistier bij de amateurs worden genoemd.
Nadat hij met Rik Van Slijcke kampioen koppelkoers was geworden, kroonde hij zich ook nog de beste achter derny’s en – bijna logischerwijze – werd hij ook nog kampioen in het omnium. Typisch voor zijn toenmalige heerschappij was dat hij daarbij twee van de drie onderdelen won (de puntenkoers en de achtervolging) en dat hij in de kilometer staande start enkel de duimen moest leggen voor specialist Dominique De José. Een jaar later hernieuwde hij deze titel in het Gentse Kuipke.
In 1983 had hij met zijn tweelingsbroer Benny en zijn oudere broer Romain ook al de clubkleuren van Hoboken WAC verdedigd in een clubomnium waarbij ze de overwinning wel aan het team van Antwerp BC moesten laten (Van Meel-Verleyen-Spaenhoven). Met Guido Van Meel won Bert dat jaar ook de amateurzesdaagse van Milaan. Samen waren ze ook derde in die van Antwerpen.
Het waren ook de peripetieën van oudere broer Romain om als prof onderdak te geraken, die ervoor gezorgd hebben dat Bert nooit die weg is willen opgaan. Hij hing nog liever als amper 25-jarige de fiets aan de haak om te trouwen en de vishandel van zijn moeder over te nemen. Op de valreep maakte hij met zijn broer Romain en Gilbert Kaes wel nog een tournee door de Verenigde Staten.
Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Als ik op Facebook ga kijken, dan zie ik ook op de dag van vandaag nog wielerfoto’s staan. Dus Bert is wel degelijk nog altijd actief, zij het natuurlijk niet meer op hetzelfde niveau als vroeger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.