De Engelse wielrenner Gary Baker viert vandaag zijn 55ste verjaardag…

Gary Baker was als jeugdrenner veelbelovend. In 1982 werd hij Brits kampioen bij de juniors en in 1987 en 1988 werd hij tweemaal tweede in het amateurkampioenschap op de weg (resp. na Paul Curran en Neil Hoban). Voeg daarbij nog een ritzege in de Milk Race en het was dan ook niet verwonderlijk dat de Ever Ready-ploeg hem een contract aanbood voor 1989. Een overwinning in Sheffield en een resem ereplaatsen in andere lokale wedstrijden waren blijkbaar voldoende om het contract met een jaar te verlengen.
Bij het begin van het seizoen 1990 kwam ik hem dan ook met de rest van de Ever Ready-ploeg tegen aan de start van de Omloop Het Volk op de Gentse Watersportbaan (foto). Helaas was die wedstrijd wat te hoog gegrepen voor het niveau van het toenmalige Britse wielrennen (dat is nu wel even anders!) en ook de rest van het jaar bleef het palmares van Baker blanco, zodat hij in 1992 opnieuw bij de elite zonder contract ging rijden.
De eerste jaren kon hij elk jaar nog wel een overwinning binnen rijven, waarvan de grootste wellicht die in de G.P.Archer was in 1996. Nadien ging het wat minder al staat een overwinning in de Ronde van Malta 2000 toch wel mooi op je erelijst. Op z’n minst tot 2005 bleef hij actief, al ging het elk jaar wat minder.
Heden ten dage is hij blijkbaar betrokken bij de organisatie van jeugdwedstrijden in Abergavenny (als ik op Google mag afgaan), maar hij heeft nog altijd een abonnement op Strava, dus hij zal zelf ook nog wel een stukje fietsen!

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.