In het magische jaar 1969 organiseerde de Universitaire Jazzclub van Patrick De Grote een festival van avant-garde jazz in het Gravensteen (sinds 2002 trekt men daar tijdens de Gentse Feesten opnieuw naartoe voor het Blue Note Festival). Mede-organisator Paul Van Gysegem (rechts op de foto van M.V. naast dichter Roel Richelieu Van Londersele) speelde er samen met zijn sextet naast groepen als het Fred Van Hove Trio, het Jack Pelzer Kwartet en Willy Roggemans The Jazz Lab Bi-Unit. Dit festival was volgens de organisatoren immers bedoeld als reactie op het feit dat jazzmuziek in het algemeen en Belgische muzikanten in het bijzonder te weinig aan bod kwamen op radio en televisie. Het festival, dat slechts één dag duurde en plaatsvond op zondag 19 oktober 1969, kende een onverwacht grote opkomst en belangstelling. 

De drie daaropvolgende jaren werd het festival opnieuw georganiseerd door dezelfde ploeg op dezelfde locatie. Alleen stond het in die jaren open voor zowel Belgische als internationale muzikanten met mensen als Mal Waldron en Steve Lacy. In 1973 volgde ten slotte nog een laatste editie, ditmaal in de Sint-Pietersabdij, maar met andere organisatoren. In die vier jaren speelden honderden muzikanten telkens voor duizenden liefhebbers. Er was toen ook al spraken van “wereldmuziek” avant la lettre met de Senegalese drummer Tidiane Fall. De toen nog alom tegenwoordige BOB zocht er doorzichtig vermomd als jazzliefhebber naar drugs.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.