Terwijl de Stones op schoot zaten bij nonkel Bob en tante Terry, zaten The Beatles in de Abbey Road Studios om daar “I feel fine” op te nemen.

Het nummer werd geschreven door John Lennon, maar zoals gebruikelijk toegeschreven aan het duo Lennon-McCartney. De single zou worden uitgebracht in het najaar van 1964 en kwam in verschillende landen op de 1e positie in de hitlijsten. Op 2 januari 1965 werd de single de allereerste nummer een van de Nederlandse Top 40. De hoogste notering in België was een derde plaats (februari 1965). Het nummer is vooral bekend door de gitaarintro van George Harrison, waarin voor het eerst in de geschiedenis van de rockmuziek in een studio gebruik wordt gemaakt van audiofeedback, een techniek die later door The Who en Jimi Hendrix verder zou worden ontwikkeld. (Wikipedia)

Voor mij is deze single vooral van belang omdat ze de ban heeft doorbroken die er op de aankoop van Beatles-singles lag. Met name gebeurde dat door mijn grootmoeder, die mij deze single liet kopen (wellicht voor mijn nieuwjaar) ondanks het verbod van haar zoon. Toch weet ik niet of bovenstaand hoesje ook het officiële hoesje in Vlaanderen was. Ik kocht de single immers bij Studio Feremans in Temse in een anoniem hoesje van Parlophone. Dat gebeurde wel meer in die tijd en wij vonden dat normaal, al vraag ik me af of dit wel zo was…

5 gedachtes over “55 jaar geleden: The Beatles nemen “I feel fine” op

 1. feedback
  het is iets ingewikkelder dan wat in wikipedia te lezen valt.
  Laat de B(thre)eatles het zelf vertellen. https://youtu.be/OBDuvnedDV0
  Per toeval ontdekten zij (John) het door het plaatsen van een elektrisch/akoestische gitaar (Gibson) tegen een geluidsbox. John vond het prachtig.
  Overigens valt op de link https://muziek-en-film.infonu.nl/artiesten/119752-de-eerste-feedback-op-een-opname-i-feel-fine.html nog veel meer intussen alomgekende info te lezen over I feel fine. o.a. lees je er in waarop het nummer werd gebaseerd, en waar ze (John) de mosterd haalden.
  Mochten ze niet Beatles hebben geheten, maar pakweg Zeppelin iedereen had moord en brand geschreewd, en hen van diefstal hebben beschuldigd…..
  En nee dit plaatje heeft bij ons nooit in een kleurenhoes gezeten. Net als later ook Yesterday en Yellow Submarine. Gewoon Parlophone hoesjes. De eerste single die ik ooit kocht met fotohoes was All you need is love.

  Geliked door 1 persoon

 2. Renaat De Veltere, uitgever van “The Beatles in Belgium” schrijft op blz 37 over de single I Feel Fine/ She’s a woman: “Eindelijk. Voor de eerste keer een Belgische fotohoes (zie onderaan het artikel). We zijn 1964. De brave foto’s op deze hoes zijn meer dan een jaar daarvoor genomen door Dezo Hoffmann in zijn studio in Wardour Street in Londen. De foto’s van Paul en George zijn gemaakt op donderdag 20 juni 1963 tijdens de ‘day in the life’-fotosessie. Rechtsboven staat het typische tweeledige Parlophone/EMI-logo in een rechthoek, weliswaar kleiner dan gewoonlijk, met daaronder het Engelse serienummer. In het hoesje kon zowel een Belgische of Engelse single zitten. De hoes is een collector’s item maar de Belgische single is volgens ons de meest zeldzame Belgische Beatles single. Waarschijnlijk zijn er maar een honderdtal van gemaakt.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.