Het is vandaag precies vijftig jaar geleden dat het Britse popblad New Musical Express meldde dat na Ron Wood ook Rod Stewart zich bij de Small Faces heeft gevoegd en dat een naamsverandering wordt overwogen…

In de jaren zestig was de bijnaam van Rod Stewart “The Mod”, naar de bekende mode-gerichte jongerenbeweging die op het strand van Brighton geregeld een robbertje ging vechten met de meer op de fifties afgestemde “Rockers”, zoals we o.m. in de film “Quadrophenia” van The Who kunnen zien. Eigenlijk verschilde de Mod-beweging slechts uiterlijk van wat er in de jaren vijftig in de VS was gebeurd, maar precies daarom waren die uiterlijke kentekenen zo belangrijk. Auto’s bijvoorbeeld waren te duur en daarom reden Mods op Vespa’s en andere scooters. Zware motoren waren immers al “ingenomen” door Rockers en daarom moest er ook een ander “uniform” worden gezocht voor de zwarte leren jekkers die bij die motoren hoorden. Dat werden dan de fameuze parka’s die op dat moment massaal in tweedehandszaken werden verkocht omdat het Britse leger, waar ze eigenlijk vandaan kwamen, werd omgevormd tot een beroepsleger.
Die afschaffing van de dienstplicht heeft trouwens meer dan wat ook bijgedragen tot het ontstaan van een eigen jeugdcultuur in Engeland. Op deze manier konden jongeren immers sneller het beroepsleven induiken, waardoor ze op jongere leeftijd over meer geld konden beschikken dat ze uiteraard aan hun eigen interesses konden uitgeven. En naast platen waren dat dan vooral hippe kleren.
Naast The Who was de andere toonaangevende Mod-groep The Small Faces, die toen bestonden uit zanger-gitarist Steve Marriott, bassist Ronnie Lane, orgelist Ian McLagan en drummer Kenny Jones. Toen in 1968 Steve Marriott The Small Faces verliet om samen met Peter Frampton van The Herd Humble Pie te stichten, waren de drie overige Small Faces een beetje op de dool (ze begeleidden o.m. Chuck Berry op zijn “My Dingeling”-tournee), tot ze in 1971 besloten samen te werken met Rod Stewart, eerst dus op zijn solo-elpee, maar daarna schakelde Ron Wood van basgitaar naar sologitaar over en ging men verder onder de naam The Faces. En men begon werkelijk opnieuw onderaan de ladder. Zo waren ze o.m. in de Gentse jeugdclub in de Hoogstraat te zien! Aldus een ooggetuigeverslag van Eric Goeman. Maar misschien verwart hij met een optreden van The Jeff Beck Group, een paar jaar eerder. Hierover schreef Machar Van Geyt in De Gentenaar van 28/3/2008.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.