In oktober 2009 werd dan eindelijk het “Soulbook” uitgebracht, waarover Rod Stewart al sprak sinds de tijd dat hij met Tom Dowd werkte. Rijkelijk laat dus, misschien wel té laat, want ze bleef in de media alvast onopgemerkt…

Soulbook is the 25th studio album by Rod Stewart. Like his previous five albums (four so-called American Songbooks – a fifth was still to follow and Still the same, great rock classics of our time), Soulbook features Stewart singing old material. For this album he sings classic material from Motown and the soul genre. It was released on 17 October 2009 and was produced by Steve TyrellSteven Jordan and Chuck Kentis.

The album became Stewart’s sixth consecutive album to debut in the Top 5 on the U.S. Billboard 200, peaking at #4. It also found success in Canada and the UK, making it to #3 on the Canadian Albums Chart and #9 on the UK Albums Chart. Furthermore, the album featured at #41 on the Canadian Albums Year-End Chart of 2010. In Vlaanderen bereikte het album toch nog de elfde plaats, in Wallonië de zeventiende en in Nederland slechts…de 95ste plaats! Althans toch volgens Wikipedia

In “Strictly come dancing” hoorde ik Rod een prima versie van “It’s the same old song” zingen, terwijl zijn Penny nog eens haar lange benen mocht strekken (in 2007 had ze echt aan de wedstrijd deelgenomen, maar ze was er al vlug uit gestemd). De hele uitzending lang werd Rod voortdurend in beeld gebracht terwijl hij tussen de toeschouwers zat. Zo zag hij op een bepaald moment een koppel dansen op “Maybe I’m amazed” van Paul McCartney dat hijzelf nog in zijn Faces-tijd heeft gezongen (zoals altijd was de versie van de Strictly-zangers en -orkest trouwens uitstekend). Helaas werd hij toen net niét in beeld gebracht. Wel was het opvallend dat Bruce Forsyth een paar mopjes speciaal met een knipoog naar Rod lanceerde. Leeftijdsgenoten, nietwaar?


Zijn hoge leeftijd belette Rod Stewart evenwel niet om maar verder te gaan met het produceren van kinderen. Op 16 februari 2011 was het de beurt aan Aiden, een jongetje dus. Het goede nieuws was dat de moeder toch nog altijd Penny Lancaster (ondertussen toch ook al 39) was. Misschien dat hij op dàt vlak toch eindelijk wat tot rust is gekomen?
En in 2012 kwam er dan eindelijk wat er al lang zat aan te komen: een kerst-CD! Viel de CD zelf nog mee (zonder evenwel een uitschieter te zijn) dan was de bijhorende dvd van een tenenkrullend niveau. Opgenomen in september in L.A. schenen er zeven zonnen en in een omkaderend filmpje was Stewart wel nog zo kwajongensachtig om daar de draak mee te steken (op een “vintage” fiets duikt hij o.m. een helling af), maar bij de uitvoering van de liedjes zelf is het werkelijk huilen met de pet op. Het is zogezegd in een huiskamer gefilmd en een toeschouwers zijn dan ook zorgvuldig geselecteerd… uit een catalogus voor een of ander modellenbureau!
EPILOOG
Voor het slotwoord bij mijn artikelenreeks over Rod Stewart ga ik terug naar een interview (in Humo) dat reeds van 1990 dateert. Op de vraag of Rod, terugblikkend, ergens spijt van heeft, antwoordt hij: “Alleen van sommige hoezen. Hoe kan je spijt hebben als je zo’n fantastisch leven hebt? De afgelopen 25 jaar waren gewoon héérlijk. Ik kan deze levensstijl iedereen aanbevelen!”

(Zeer) selectieve bibliografie
Richard Cromelin, Rod Stewart, biography in words & pictures, 1975.
Ian McLagan, All the rage, Sidgwick & Jackson, 1998.
George Tremlett, The Rod Stewart Story, Futura, 1976.
Ann Tucek, The Rod Stewart Annual, Startel Productions, 1978.

2 gedachtes over “Tien jaar geleden: “Soulbook” van Rod Stewart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.