12 x 5 is het tweede album van The Rolling Stones, als vervolg op het grote succes van hun debuutalbum The Rolling Stones in het Verenigd Koninkrijk en de veelbelovende verkoop van zijn Amerikaanse vervanger: England’s Newest Hit Makers. Opmerkelijk; de titel is “12 x 5” maar de Stones waren wel degelijk met zes. Vaste pianist Ian Stewart werd door manager Andrew Loog Oldham echter bewust buiten beeld gehouden omdat hij er “te deftig” uitzag en op die manier een smet vormde op het imago van de Stones…

Het album bevat net als het voorgaande album vooral R&B-covers. Het album heeft drie eigen geschreven nummers door Mick Jagger en Keith Richards (“Good times, bad times”, “Congratulations” en “Grown up wrong”: Jagger & Richards waren dus duidelijk nog geen hitschrijvers zoals hun grote voorbeeld Lennon & McCartney).

Na een serie sessies in de Chess-studio’s in Chicago in juni 1964 had hun label Decca Records reeds de ep Five by Five uitgegeven. Omdat ep’s (vooral in de VS, maar ook in GB) meestal niet winstgevend waren heeft London Records, de toen Amerikaanse uitgever de nummers van de ep verspreid over het complete album (*). Er werden 7 nummers toegevoegd om een album te creëren van 12 nummers gespeeld door 5 muzikanten, vandaar de titel: 12 x 5 (maar zie mijn opmerking bovenaan).

Decca gebruikte dezelfde cover (behalve de letters) voor het 2e in het Verenigd Koninkrijk uitgegeven album The Rolling Stones No. 2, uitgebracht in begin 1965. 12 x 5 was in de VS een snellere verkoper dan het album England’s Newest Hit Makers. Het bereikte #3 en werd snel goud. (Wikipedia)

(*) Een ep is een “extended play”, letterlijk dus een “verlengde” single met name twee nummers per kant. Meestal twee hitsingles met hun b-kant. Die b-kant stond dan als tweede nummer op de ep, zodat wie die b-kant liever niet wou horen, ze ook op tijd kon afzetten. Eigenlijk had deze formule enkel in Frankrijk succes, niet in het minst omdat die ep’tjes in een gekartonneerde mini-elpeehoes staken. Het zijn nu prachtige verzamelobjecten. In ons land kostten deze ep’s 99 fr, tegenover 66 fr voor een singeltje. Eigenlijk een goede zaak dus, maar ook bij ons kende het systeem geen succes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.