Twintig jaar geleden ging ik in de Bijloke naar de vernissage van een tentoonstelling van wandtapijten van Vera Vermeersch (foto van haar eigen website).
Vera Vermeersch ontdekte pas aan de universiteit dat ze eigenlijk liever met haar handen wilde werken. Ze was volop bezig met een opleiding kunsthistorica en terwijl volgde ze een cursus kunstweven en spinnen. Toen dochter Charlotte geboren was, maakte Vera werk van haar ambitie. Ze nam een job aan in de stad Oudenaarde om antieke wandtapijten te restaureren. De kennis als kunsthistorica werd gecombineerd met wat ze leerde in de weefschool en in het K.I.K.
In vijf jaar tijd werd Vera Vermeersch een specialiste in het restaureren van Vlaamse wandtapijten en vestigde ze zich als zelfstandige restauratrice in een 19de eeuws pand te Gent. Na verloop van tijd begon Vera de creativiteit in haar werk te missen. Ze startte samen met haar man Werner Gilson een handtuftatelier naast haar restauratieatelier.
Ontwerpen van kunstenaars, architecten e.a. werden omgezet in tapijt. De eerste tapijten waren getuft naar ontwerpen van haar vader José Vermeersch (beeldhouwer‑schilder). Daarna kwamen tal van kunstenaars aan de deur kloppen zoals Tjok Dessauvage, Siegfried De Buck, Jos Devriendt, Francine Vanderbiest, Elvira Bach en vele anderen. In 1995 resulteerde dit in een prachtige tentoonstelling van 22 tapijten in het Museum voor Sierkunst te Gent.
Naast deze kunsttapijten bestaat er ook en collectie kindertapijten. Dit zijn tapijten die gemaakt worden op basis van kleurrijke kindertekeningen. Alles begon met een tekening van zoon Pieter‑Paul, hij was toen zes en had een stilleven met fruitschaal getekend. Het werd in tapijt omgezet en het resultaat was zo mooi zodat er nog andere kindertapijten gemaakt werden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.