Het is ook al 55 jaar geleden dat de Amerikaan Billy Mills Olympisch kampioen werd op de 10.000m in Tokio. Slingerend door een veld van gedubbelde lopers won hij deze wedstrijd in 28.24,4 met slechts 0,4 seconden voorsprong op de Tunesiër Mohammed Gammoudi. Hij was hiermee de eerste Amerikaan die olympisch goud won op deze afstand. In datzelfde jaar finishte hij als veertiende op de marathon van Tokio.

Het was nochtans allemaal niet van een leien dakje gelopen voor de indiaan (*) Billy Mills, die eigenlijk Makata Taka Hela heette, wat “hou van je land” of vrij vertaald “respecteer de wereld” betekent. Hij had omwille van zijn atletische capaciteiten weliswaar een beurs voor de universiteit van Kansas gekregen, maar had daar met racisme van medestudenten en van zijn coach af te rekenen. Zijn doorzettingsvermogen leverde hem echter wel de gouden medaille op in de 10.000m. Zijn verhaal wordt verteld in de film “Running brave” van D.S.Everett uit 1983 met Robbie Benson in de hoofdrol. Er is natuurlijk ook weer een rol weggelegd voor Graham Greene en een paar andere indianen.

Ronny De Schepper

(*) Volgens mijn informatie was hij een Sioux. Volgens Wikipedia was hij een Oglala Lakota-indiaan…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.