43 ludo dierickxsensVandaag viert de ex-wielrenner Ludo Dierckxsens (bovenstaande foto’s de Wielersite) zijn 55ste verjaardag. Ludo was één van de populairste renners in Vlaanderen.

Die populariteit kwam vooral tot uiting bij het behalen van zijn Belgische kampioenstitel in Geraardsbergen in 1999 (twee jaar eerder was hij op de Alsemberg al tweede geëindigd na Tom Steels). Ludo, die altijd al een aanvallend renner was geweest (vooral in de Ronde van Spanje van 1998 – de reden van zijn populariteit trouwens), bracht deze keer een zogezegd roekeloze aanval tot een goed einde. Met de kampioenentrui om zijn lendenen nam hij nadien deel aan de Ronde van Frankrijk, waar hij op dezelfde wijze de overwinning in de elfde rit behaalde (foto 2). Onvergetelijk is de scène op televisiebeelden vastgelegd dat hij zoals afgesproken een duim opsteekt vóór de camera, als hij voelt dat de overwinning hem niet meer kan ontsnappen. Even onvergetelijk helaas is zijn slip of the tongue als hij nadien bij de dopingcontrole vaststelt dat een renner uit koers wordt genomen omdat die cortisone-houdende zalf heeft gebruikt. Waarop Ludo doodeerlijk zegt: “Tiens, ik heb die zalf ook ooit nog gebruikt.” Het zal hem later op een half jaar schorsing komen te staan. (*)
36 ludo dierickxsensDe populariteit van Ludo had ook veel te maken met het feit dat hij pas op zijn dertigste prof is geworden. Daarvóór oefende hij het beroep van loodgieter uit, zegt Wikipedia, maar ik treed eerder Lieven Van Poucke bij die op de Wielersite stelt dat hij in de Daf-trucksfabriek in Westerlo als spuitgast tewerkgesteld was.

Ronny De Schepper

(*) “Hij werd uit de Ronde gezet” lees ik op Wikipedia, maar op de Wielersite stel ik vast dat hij nog drie ritten heeft uitgereden. Meer zelfs, hij heeft dan ook nog de Profronde van Maastricht gewonnen en is nog tweede geëindigd in een dernycriterium te Wilrijk. Zijn terugkeer in het peloton vierde hij trouwens meteen met een overwinning in een dernycriterium te Antwerpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.