Op 14 oktober 1944 viel een V2 in de Stationsstraat van Temse boven cinema Odeon (waar nu theaterzaal Roxy staat) en de aanpalende houthandel Van Der Gucht. Balans: 9 doden, 14 zwaar gekwetsten, 49 gekwetsten met verzorging, 150 personen licht gekwetst, 30 totaal verwoeste huizen (waaronder de cinema en de houthandel), 24 onbewoonbaar, 35 zwaar beschadigd, 137 licht beschadigd. Bovenstaande foto dateert van oktober 1944. Het is een beeld van de vernielde cinema en houthandel in de Stationsstraat uit het archief van Louis Van Raemdonck.

Naar eigen zeggen was mijn vader, die toen al getrouwd was, op het moment van het inslaan van de bom, een wielerwedstrijd aan het naspelen op een ganzenbord met fotootjes van renners die bij de sigarettenblaadjes zaten (Rizla). Dat was samen met zijn vriend Frans Christiaens, waarmee hij enkele jaren daarvóór nog krijgsgevangen had gezeten (zie foto onderaan: op de eerste rij van diegenen die rechtstaan staat Frans de tweede van links en mijn vader de vierde). Twee volwassen mannen dus die de oorlog aan den lijve hadden ondervonden. Ik vind dat een ontzettend poëtisch beeld en één van mijn motivaties om hiermee door te gaan, ook al zal dat voor velen belachelijk lijken…

12265756_10208219893122852_4961983644132427805_o

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.