Vandaag is het veertig jaar geleden dat op het WK voor junioren in Buenos Aires KENNY DE MAERTELEIRE een sprint met twee wint, maar hij wordt door de jury (volgens mij ten onrechte) naar de tweede plaats verwezen achter de Amerikaan Greg LeMond. Toch bestaat er een foto van Kenny in de wereldkampioenstrui (*).

Wat ik achteraf nog het ergste vond aan deze onterechte deklassering is het feit dat dit WK voor Kenny het allerhoogste was dat hij in zijn wielercarrière heeft kunnen bereiken (hij is wel prof geworden, maar slechts heel kortstondig), terwijl er voor LeMond nog zoveel moois te wachten stond. Zo was LeMond de eerste niet-Europeaan die wereldkampioen werd bij de profs en ook de eerste niet-Europeaan die de Ronde van Frankrijk won. Na die zege in 1986 raakte hij zwaargewond bij een jachtongeval zodat hij verloren leek voor de wielersport. Maar hij kwam terug en won in 1989 de spannendste Tour ooit met 8 seconden voorsprong op Laurent Fignon. Een jaar later zegevierde hij in zijn derde en laatste Tour.
En wat nog belangrijker is: “Als de renners uit die jaren één renner noemen die volgens hen zuiver was, dan hebben ze het over Greg LeMond, Tourwinnaar in 1986, die in 1989 en 1990 bij ADR in Belgische loondienst reed (**). Een voormalige ploegmaat noemt hem het grootste talent dat hij ooit heeft gezien. ‘In de Ronde van Italië van 1989 kon hij niet meekomen, maar hij bleef er erg rustig bij. Wij niet, want wij vonden dat hij zich niet soigneerde. Enkele maanden later in de Tour stond hij er en won. Ik heb bij hem op de kamer gelegen, en er kwam geen spuit of pil bij hem binnen. Hij deed alles wat een renner niet mocht doen: hij at ’s avonds een grote biefstuk die hij in vieren sneed, en schrokte die hompen vlees zo naar binnen. Dramatisch voor de vertering. Vervolgens ging hij wandelen. Ook slecht. Kwam hij toevallig nog een McDonald’s tegen, dan nam hij nog een hamburger. Nóg slechter. LeMond was een fenomeen’.” (Hans Vandeweghe, Wie gelooft die renners nog? p.213)

Ronny De Schepper

(*) Kenny zelf heeft me via Messenger meegedeeld dat het hier de trui van wereldkampioen in de puntenrit was, die hij een jaar eerder had behaald vóór Allan Peiper en Michael Marx. Die kunnen ze hem dan alvast niet meer afpakken!
(**) LeMond reed natuurlijk enkel in 1989 voor ADR. Het is onbegrijpelijk dat het boek van Vandeweghe vol staat van dergelijke onnauwkeurigheden die nochtans heel makkelijk kunnen worden nagegaan.

Een gedachte over “Veertig jaar geleden: Kenny De Maerteleire gediskwalificeerd ten voordele van Greg LeMond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.