De Britse ex-prof Dave Lloyd viert vandaag zijn zeventigste verjaardag.

Dave Lloyd reed van 1973 tot 1976 bij de Britse Raleigh-ploeg, maar toen Peter Post met zijn ploeg de internationale toer opging, viel hij er – zoals de meeste Britten – van tussen (de enige die het ook op het continent heeft trachten waar te maken, was als ik me goed herinner Bill Nickson, maar zelfs hij keerde tamelijk vlug terug naar Albion). Lloyd bleef echter actief bij de amateurs en keerde in 1984 dan ook terug bij de profs, toen de “Europese” Raleigh-ploeg was overgegaan in de handen van Panasonic, waarna Raleigh in Groot-Brittannië opnieuw met een kleine ploeg begon, die overigens ook nu nog altijd bestaat. Lloyd kon zijn vroegere niveau niet meer evenaren en keerde na enkele jaren opnieuw terug naar de amateurkategorie, waar hij nog lange tijd actief zou blijven bij de bekende Manchester Wheelers (foto).
Als “echte” amateur (dus nog vóór zijn profcarrière) had Lloyd nochtans grote indruk gemaakt met een overwinning in de Grote Prijs Wilhelm Tell en een tweede plaats bij de amateureditie van de Grote Prijs der Naties na de Zwitser Gilbert Bischoff en vóór de Nederlander Roy Schuiten. Als neoprof (in 1973 dus) behaalde Lloyd samen met zijn ploegmaat Phil Bayton ook een zeer verdienstelijke derde plaats in de prestigieuze Trofee Baracchi. De winnaars waren Felice Gimondi met de Colombiaan Martin Rodriguez vóór Davide Boifava met de Zweed Gösta Pettersson.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.