Vijftig jaar geleden botste de wagen van Muddy Waters met een tegenligger. Wie van de twee op het verkeerde rijvak zat, heb ik niet kunnen achterhalen en ook niet of Muddy aan het stuur zat, maar ik denk van niet, want twee inzittenden van de wagen van Muddy kwamen om, net als de bestuurder van de tegenligger. Muddy werd “enkel” zwaargewond. Ik neem dus aan dat hij op de achterbank had plaats genomen, in tegenstelling dus met bovenstaande foto, waarvan ik vermoed dat die uit een film afkomstig is.

“Muddy Waters broke three ribs, fractured his pelvis, shattered his hip and sprained his back. He would be hospitalized for two months, When he was finally released he was using a cane and had swollen hands that weren’t ready to play a guitar,” schrijft oldhighwaynotes.blogspot.com, maar eigenaardig genoeg situeren zij deze gebeurtenis in januari 1970.

Zelf vermeld ik dit niet in mijn artikel over Muddy Waters omdat dit voor het grootste gedeelte gebaseerd is op het Blues-boek van Karel Bogaert, dat er helaas nooit is gekomen, en dat hij nog vóór deze gebeurtenis had afgesloten.

Nochtans was 1969 een belangrijk jaar voor Muddy Waters. Ik citeer opnieuw oldhighwaynotes.blogspot.com: “The good times were about to come to a screeching halt for Muddy. In January of 1969 Billboard announced the immanent sale of Chess Records to General Recorded Tape. The new owners weren’t music people like the Chess brothers had been. As a company they were far more about the manufacturing and distribution, being primarily a manufacturer of 8-track and reel-to-reel recordings.

Then on October 16, 1969, Leonard Chess suffered a heart attack behind the wheel and was killed in the crash that followed. A chapter of Chicago music history ended that day,

It was around this time that a few more blows came at Muddy Waters. His doctors made him give up hard liquor which he enjoyed for milder champagne to try to keep his blood pressure in check. And after 17 years on the keyboards, Otis Spann left the Muddy Waters Blues Blues Band to be replaced by “Pinetop” Perkins.

In April his old band mate Otis Spann died of liver cancer. It must have seemed like his world was dying around him. Perhaps to remove himself from the likely pall that would have been over Chicago, Muddy took his new band to Europe.To add insult to injury, it was reportedly not paid for some performances in England. He did manage to get something out his visit to England with his album The London Muddy Waters Sessions. The album featured a band composed Irish blues ace Rory Gallagher, Stevie Winwood and others.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.