Mijnheer Segers, u bent zopas uitgeroepen tot de minst televisiekijkende TV-criticus. Een reactie?

Segers: Wel, ik moet zeggen dat ik wel eventjes verrast was. Ik had namelijk grote tegenstand gevreesd van de tandem Anthierens-De Lentdecker. Maar uit het jury-rapport blijkt dat Anthierens niet langer als TV-criticus gecatalogeerd staat en dat De Lentdecker zijn giftige stukjes inderdáád schrijft, nádat hij het programma heeft gezien. Ik dacht dat hij het ervóór deed…
Jan: Vindt u het verantwoord dat een TV-criticus zo weinig naar de televisie kijkt?
Segers: Absoluut! Een doorsnee mens zou al zo weinig mogelijk moeten kijken, waarom dus een criticus niet?
Jan: Maar als u toch kijkt, dan is het meestal naar films, heb ik enige weken geleden gelezen. Vindt u niet dat men in een bioscoop beter van films kan genieten?
Segers: Alweer bingo! Maar anderzijds is een bioscoopfauteuil wel erg duur geworden, zodat men geen risico’s meer neemt. Men gaat enkel nog naar een film waarvan men op voorhand weet dat hij zijn geld waard zal zijn.
Jan: Deze week (juli 1979, RDS) iets gezien op televisie?
Segers: De Ronde van Frankrijk natuurlijk en verder weer vier films, inderdaad. « L’homme orchestre » met Louis de Funès, « Caroline Chérie » met Martine Carol, « Les vacances de Monsieur Hulot » van en met Jacques Tati en « Mais où est donc passé la septième compagnie? » van en met Robert Lamoureux. De laatste twee « waren hun geld waard ». Haha.
Jan: Vier Franse humoristische films. Vindt u niet dat daar een thema inzit voor « Hebjetgezien »?
Segers: Neen. Ten eerste omdat het eerder iets is voor de filmcritici van De Voorpost. Ten tweede omdat ik het al eens heb gedaan…
Jan: Ook de Tour heeft U gezien…
Segers: En de Tour mij, mijn beste vriend, want ik was in Brussel zondag. Heb je me niet gezien op het scherm?
Jan (bloost): Neen, het spijt me.
Segers: Het is je vergeven. Sjonge, sjonge, Brussel leek wel een Hollandse stad. Met deftige, vlotpratende, intelligente Nederlanders en dronken, stomme, oervervelende kaaskoppen. Moraal: « de volksgeest, de volksziel » bestaat niet, het is een conglomeraat van individuen. Maar ga verder, jonge vriend.
Jan: Nog iets over de Ronde?
Segers (lachend): Oh ja, ik herinner het me weer: Peter Post die op de BRT verklaart dat hij Felix Levitan ironisch is gaan feliciteren met zijn rit naar Roubaix (de helft van Post zijn ploeg is ten val gekomen op het slechte parcours) en die eikel van een Lévitan die dat niet snapt en het op de ORTF doodernstig komt nawauwelen. Leuk zeg!
Jan: Als u het over wielrennen heeft, voegt u er gewoonlijk iets bij over de voetbal …
Segers: Graag. Ik heb in De Nieuwe gelezen dat ene Alan Dundes, een Amerikaanse hoogleraar, tot de conclusie is gekomen dat voetbal « een ceremonie is van mannelijke homoseksualiteit ». Vandaar dat vrouwen en ik daarin niet geïnteresseerd zijn.
Jan: Geeft hij bewijzen voor die stelling?
Segers: Jazeker. Je hebt ten eerste de terminologie: Janssens speelt de bal door naar Albert. Zeg nou zelf! Dan heb je het kussen bij het maken van een doelpunt. En de afzondering waarin de spelers gaan voor een grote wedstrijd. En tenslotte zijn mooiste vondst : de goal is een symbool voor het vrouwelijk geslachtsorgaan. De overwinnaars trachten daar binnen te schieten om op die manier de tegenstanders te « feminisere n». Een rituele vorm van verkrachting, zegt Dundes.
Jan: Jaja, seks dat ligt u ook wel.
Segers: Zeg dat wel! Om af te ronden nog eentje uit De Nieuwe: het blijkt dat het geboortecijfer stijgt negen maanden na een sneeuwbui. En kijk: ik heb twee zonen, één van oktober 1974 en één van augustus 1977. Hieruit kun je afleiden dat we in 73-74 een late winter hadden en in 76-77 een vroege. En nu moet ik echt opstappen, want ik moet nog « Muziek in ’t Rond » schrijven. Dank je wel voor dit boeiende interview.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.