Vandaag is het al twintig jaar geleden dat de 21-jarige OSCAR FREIRE in Verona wereldkampioen wielrennen werd. De Spanjaard verraste de favorieten in de slotfase. Daarbij ook de gedoodverfde winnaar Frank Vandenbroucke, die zich echter had geblesseerd aan de beide handen bij een valpartij. Ondanks een breuk van de scafoïde eindigt hij toch nog zevende.

Alhoewel Freire twee jaar eerder in eigen land tweede was geëindigd in het wereldkampioenschap voor beloften, achter de Noor Kurt Asle Arvesen, was dat op dat moment toch een totale verrassing. Niet alleen was Freire nog zo goed als onbekend, hij was dat jaar ook nauwelijks aan koersen toegekomen door kwetsures. Maar juist dààrdoor stond hij nog zo fris aan de start. Bovendien zou de wielerwereld Freire later wel léren kennen. Lange tijd heeft het er zelfs naar uitgezien dat hij met vier wereldtitels recordhouder zou worden, maar uiteindelijk ging dat niet door. Op de Cauberg in 2012 voelde Freire zich in de steek gelaten door Alejandro Valverde, die zijn eigen kans waagde na Philippe Gilbert en er een derde plek aan overhield. Aangezien die vierde wereldtitel dan wel voorgoed buiten bereik leek te liggen, hing Freire meteen ook zijn fiets aan de wilgen. Opvallend is wel dat hij zijn twee andere wereldtitels (en de meeste van zijn andere overwinningen) in de sprint behaalde, terwijl hij in Verona dus juist een sprint heeft ontlopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.