Het is ook al twintig jaar geleden dat journalist Louis De Lentdecker is overleden…
De Lentdecker werd in 1924 in Dendermonde geboren. Alhoewel hij daarna naar Gent verhuisde en zich later definitief in Brussel vestigde zou hij zich altijd een Dendermondenaar blijven noemen. Zelfs op hoge leeftijd raakte hij nog ontroerd wanneer de Vier Heemskinderen op het Ros Beiaard hun tienjaarlijkse optocht door Dendermonde maakten, zoals iedereen kon horen tijdens een televisieuitzending waarbij hij rechtstreekse commentaar gaf.
Als scholier studeerde De Lentdecker Grieks-Latijn, maar hij volgde nooit een universitaire studie omdat de Tweede Wereldoorlog roet in het eten gooide. Tijdens de Duitse bezetting was hij actief in de verzetsgroep Geheim Leger en moest zelfs onderduiken in Wallonië. Hier leerde hij ook zijn vrouw, Mariëtte Vierset, kennen: een Waalse die het vertikte om Nederlands te leren. Om dit probleem “op te lossen” (aldus Wikipedia) werden twee van hun vier kinderen in het Nederlands en de andere twee in het Frans opgevoed. De Lentdecker voelde zich dan ook eerder Belg dan Vlaming, ondanks een zeker flamingantisme. Met zijn oerconservatieve ingesteldheid bleef hij ook een aanhanger van de monarchie en het Belgisch staatsverband.
Na de oorlog probeerde Louis De Lentdecker eerst toneelacteur te worden. In 1945 ging hij vervolgens aan de slag eerst als letterzetter, daarna als redacteur bij Het Volk. In 1947 stapte hij over naar De Standaard en bleef er werken tot zijn pensioen in 1990. Hij specialiseerde zich vooral in de gerechtsjournalistiek. Vanwege zijn juridische kennis werd hij ook geraadpleegd als scenarist voor de rechtbankserie Beschuldigde, sta op (1964-1980) op de BRT.
Hij publiceerde in ’t Pallieterke en verzette zich daar o.a. tegen vrouwenemancipatie, abortus, migratie en homoseksualiteit. Op mijn blog getuigen o.a. Tom Lanoye, Dré Steemans en Raymond Van het Groenewoud hierover. Anderzijds had hij ook een televisierubriek in Dag Allemaal, maar dat was voor hem gewoon een aanleiding om ook hier te keer te gaan tegen al wat hem tegen de borst stuitte. Zodanig zelfs dat ik het ooit heb gepersifleerd toen ik destijds in De Voorpost aan mezelf de prijs toekende van de minst televisiekijkende TV-criticus. Ik vroeg mezelf toen om een reactie?
Jan Segers: Wel, ik moet zeggen dat ik wel eventjes verrast was. Ik had namelijk grote tegenstand gevreesd van de tandem Anthierens-De Lentdecker. Maar uit het jury-rapport blijkt dat Anthierens niet langer als TV-criticus gecatalogeerd staat en dat De Lentdecker zijn giftige stukjes inderdáád schrijft, nádat hij het programma heeft gezien. Ik dacht dat hij het ervóór deed…
De Lentdecker schreef ook een aantal boeken, waarvan Zware jongens, lichte meisjes (over de georganiseerde misdaad en prostitutie) ongetwijfeld het meest bekende is. Ik schafte me dit pocketje reeds aan op de middelbare school, maar heb het tot op de dag van vandaag nog altijd niet gelezen. Evenmin heb ik de kleine cursiefjes gelezen die hij heeft geschreven als “derde man” in de Ronde van Frankrijk. Hij spitste zich hierbij meer toe op de gewone, kleine wielrenners dan de wedstrijd in het algemeen. Die zou ik dus wél eens willen lezen.
Op 8 juni 1999 interviewde Jan van Rompaey De Lentdecker nog voor Spraakmakers te Canvas. Het interview werd vanwege De Lentdeckers gezondheidstoestand echter vanuit zijn fauteuil in zijn eigen huis gevoerd in plaats van in de studio. In het interview kwam de ex-journalist terug op sommige controversiële uitspraken die hij in het verleden deed. Een aantal meningen herzag hij, anderen niet. Dat getuigt ook Herman De Coninck op mijn blog als ik hem de vraag stel wat hij het hoogtepunt van zijn journalistieke carrière zou noemen: “Mijn interview met Louis de Lentdecker kort na zijn hartinfarct. Die man had duidelijk de behoefte om een aantal dingen te biechten, b.v. hoe hij tijdens zijn verblijf in de weerstand bij een terechtstelling is betrokken geraakt. Dit is een van mijn meest menselijke interviews geworden. Maar in dit vak krijg je de mooiste dingen cadeau natuurlijk. Het komt er op aan bepaalde figuren te ontmoeten op het juiste moment.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.