47 joachim schlaphoffVandaag viert de Duitse wielrenner Joachim Schlaphoff (foto’s de Wielersite) zijn zestigste verjaardag…

Alhoewel hij als amateur vooral op de weg successen behaalde (een ritoverwinning in de Ronde van Polen 1982 en tweede in het nationaal kampioenschap van 1983 achter Dieter Flögel), is hij als prof toch vooral als zesdagenrenner bekend geworden. Vandaar ook dat hij vooral door privé-sponsors werd gesteund of van die typische Duitse pisteploegen zoals Rizi, Schauff of Commodore. Toch is hij begonnen bij Vlaamse ploegen. Eerst als stagiair bij Splendor (in 1983) en een jaar later bij Dries. In 1988 zou hij ook nog een tijdlang voor Boccaccio rijden. In 1984 werd hij trouwens derde in de Omloop van het Waasland na Ivan Lamote en William Tackaert.
Daarna stortte hij zich – wat de weg betreft – in het Duitse criteriumcircuit, waarin hij wel zijn streng kon trekken. Maar, zoals gezegd, verwierf hij zijn inkomen vooral op de baan. Zijn beste uitslagen waren daar een derde plaats in de zesdaagse van Berlijn 1985 aan de zijde van Anthony Doyle (de overwinning ging naar Oersted-Clark vóór De Wilde-Tourné) en hetzelfde resultaat, een jaar later, in Zürich, deze keer met als ploegmaat niemand minder dan Didi Thurau (de zege ging deze keer naar Freuler-Gisiger, vóór alweer De Wilde-Tourné).
Op het einde van zijn loopbaan ging hij ook achter zware motoren rijden. Zo werd hij in 1989 nog derde in het Duitse kampioenschap na Torsten Rellensmann en Werner Betz.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.