09 rené bittingerDe Franse wielrenner René Bittinger viert vandaag zijn 65ste verjaardag…

Ik herinner mij dat de grote discussie was hoe men zijn naam moest uitspreken. Bittinger kwam immers uit de Elzas en het was dus duidelijk dat zijn familienaam van Duitse oorsprong was en sommigen spraken hem dan ook zo uit. Bittinger zelf beschouwde zichzelf echter wel degelijk als een volbloed Fransman en gaf dus de voorkeur aan de door het Frans verbasterde uitspraak.
Bittinger debuteerde in 1977 bij de Vlaamse Flandria-ploeg, maar dat was niet zo vreemd, want naast Lomme Driessens was ook Jean de Gribaldy daar sportdirecteur en die loodste er elk jaar een contingent Fransen en andere exoten (zoals Joaquim Agostinho) binnen.
Dat eerste jaar werd Bittinger al meteen tweede in het Franse kampioenschap, na zijn ploegmaat Marcel Tinazzi. Een jaar later was hij derde in het jongerenklassement van de Tour de France, echter wel op geruime achterstand van winnaar Henk Lubberding en tweede Sven-Ake Nilsson. In 1979 won hij evenwel meteen de eerste rit in de Tour, maar helaas kon hij het geel niet omgorden, omdat hij pas zestigste was geëindigd in de proloog. In het eindklassement zou hij uiteindelijk beslag leggen op een verdienstelijke 26ste plaats.
12 rené bittingerIn 1980 verhuisde Bittinger naar de Miko Mercier-ploeg van de pas gestopte Jean-Pierre Danguillaume (die toen op Condor-fietsen reden, valt me nu pas op). Dat eerste jaar won hij de Tour de Limousin en een rit in de Ronde van Luxemburg, naast een resem ereplaatsen, maar het tweede jaar was erg zwak.
12 rené bittingerDaarom keerde Bittinger in 1982 terug naar de Gribaldy (en Briek Schotte) bij wat eerst de Sem-ploeg en daarna de Skil-ploeg was. Weer begon hij zeer goed met overwinningen in Nice-Alessio en een rit in de Dauphiné. Ook 1983 was nog zeer behoorlijk met een ritoverwinning in het Critérium National en een tweede plaats in de Waalse Pijl na niemand minder dan Bernard Hinault. Daarna was het echter heel wat minder, zodat hij het na het seizoen 1985 voor bekeken hield. Aangezien hij echter amper 31 jaar was, bleef hij nog een paar jaar actief als amateur. Zo eindigde hij in 1986 tweede in het Circuit des Mines na de Brit Paul Curran en in 1987 won hij een rit in de Tour de Moselle. En zo beëindigde hij zijn carrière waar hij ze was begonnen: in de Elzas…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.