Ook de Zwitserse wielrenner Daniel Gisiger viert vandaag zijn zeventigste verjaardag…

18 Daniel Gisiger

Daniel Gisiger was vooral een sterke tijdrijder. Zo won hij niet minder dan drie keer na elkaar de Trofee Baracchi (van 1981 tot en met 1983 met als ploegmaat achtereenvolgens Serge Demierre, Roberto Visentini en Silvano Contini). Daarnaast won hij ook nog een tijdrit in de Ronde van Romandië 1980, de proloog van de Ronde van Catalonië in 1982 en die van de Ronde van Zwitserland 1983 en niet minder dan twee keer de Grote Landenprijs (1981 en 1983), wat op dat moment zowat als de wereldtitel tijdrijden kon gelden. 1981 was trouwens een boerenjaar voor Gisiger, want hij won toen ook nog de Grote Prijs van Gippingen en een rit zowel in de Ronde van Italië als in die van Zwitserland. Geen wonder dus dat hij rond die tijd ook warm gemaakt werd om een aanval te wagen tegen het werelduurrecord. Dat liep echter op een sisser af en ik herinner me een foto in de krant met als onderschrift: “Dat kan niet missen, met zo’n bos haar!”

34 daniel gisiger

Nochtans had hij in 1977 al het uurrecord op zijn naam geschreven als amateur. In die kategorie was hij trouwens twee keer Zwitsers kampioen in de puntenkoers geworden, terwijl hij in de achtervolging twee keer op Hans Känel stootte, die het als prof nochtans helemaal niet zou maken. Op het WK achtervolging voor amateurs zou hij in 1977 beslag leggen op de derde plaats na de Oost-Duitsers Norbert Dürpisch en Uwe Unterwalder. De Oost-Duitse ploeg zou dat jaar ook de ploegenachtervolging winnen vóór West-Duitsland, terwijl de Zwitserse ploeg met Gisiger, Känel, Walter Baumgartner en Robert Dill-Bundi beslag zou leggen op de derde plaats.
In zijn nadagen was Gisiger vooral op de piste actief (al won hij nog een tweede rit in de Giro, namelijk in 1985). Zo won hij niet minder dan vier keer de zesdaagse van Zürich (driemaal met Urs Freuler, de vierde keer met Jörg Müller). Maar het begon allemaal in Nouméa in 1980 met een derde plaats samen met Patrick Mörlen (in 1982 zou hij zelfs winnen aan de zijde van “onze” Didi Foubert) en dat zou hem later nog van pas komen: na zijn actieve wielerloopbaan kon hij immers als coach aan de slag in Nieuw-Caledonië. Hij werkt nu in het Wereldcentrum van het wielrennen in Aigle in Zwitserland als één van de stichters.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.