Eight Days a Week werd opgenomen op 6 oktober 1964 als een mogelijke titelsong en single voor de tweede speelfilm van The Beatles. Deze speelfilm had een tijd lang de werktitel “Eight Arms to Hold You” en volgens Lennon schreven hij en McCartney het nummer om te gebruiken als titelsong. Net zoals de titel van de eerste film A Hard Day’s Night afkomstig was van een verspreking van Ringo, zegt Paul McCartney dat ook de uitspraak “eight days a week” van Ringo was.
Op 18 oktober namen The Beatles de gitaarpartijen op die gebruikt zouden werden voor de fade-in en fade-out. Deze fade-in en fade-out werden tijdens het mixen van het album op 27 oktober aan het nummer toegevoegd. Hiermee was Eight Days a Week het eerste poplied met een fade-in.
Bovendien was het volgens Lennon de bedoeling dat Eight Days a Week wel degelijk de nieuwe single van The Beatles zou worden, maar was de groep niet tevreden over het resultaat van de opname, die volgens Lennon “manufactured” was. Hierdoor werd Eight Days a Week uiteindelijk niet als single uitgebracht in hun eigen land en werd het ook niet gebruikt als titelsong voor de nieuwe film. In plaats hiervan werd het door Lennon geschreven Help! gebruikt.
Het nummer werd reeds op 4 december 1964 uitgebracht op Beatles for Sale, het vierde album van The Beatles. Dit album werd echter niet in de Verenigde Staten uitgebracht. De Amerikaanse platenmaatschappij van The Beatles, Capitol, bracht op 15 december 1964 een groot deel van de nummers van Beatles for Sale uit op een album getiteld Beatles ’65. Op dit album werd Eight Days a Week echter niet uitgebracht. Omdat de Amerikaanse radio-dj’s het nummer echter wel vaak op de radio draaiden, besloot Capitol om Eight Days a Week op 15 februari 1965 toch uit te brengen als single. Deze single, met I Don’t Want to Spoil the Party op de B-kant, stond in totaal twee weken op de eerste plaats in de Billboard Hot 100. Later dat jaar werd het nummer door Capitol ook uitgebracht op de lp Beatles VI. Op dit album verschenen, naast enkele nummers van Help!, ook de overige nummers van Beatles for Sale die nog niet waren uitgebracht (Kansas City/Hey-Hey-Hey-Hey!, I Don’t Want to Spoil the Party, Words of Love, What You’re Doing en Every Little Thing).
Als ik me niet vergis, bereikte het nummer ook bij ons de eerste plaats, maar als iemand mij dit kan bevestigen, graag, want ik weet zelfs niet eens wat er op de B-kant stond! In Nederland strandde het op de tweede plaats in Veronica’s Top Veertig, met op de B-kant Baby’s in Black (ik geloof dat dit ook in Vlaanderen de B-kant was).

Een gedachte over “55 jaar geleden: opname van “Eight days a week”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.