Ik verneem zopas dat Ginger Baker vandaag is overleden “na een korte ziekte”…

Peter Edward “Ginger” Baker is een invloedrijke drummer, die zijn grootste successen had in de jaren zestig met de groep Cream, samen met Jack Bruce en Eric Clapton. Daarvóór speelde Ginger Baker onder meer bij Graham Bond en Alexis Korner. Na Cream speelde Baker in Blind Faith, met Clapton, Rick Grech en Steve Winwood, en in zijn eigen band Ginger Baker’s Air Force. Andere bands waarin Baker enige tijd speelde, waren Hawkwind, Atomic Rooster, Masters of Reality, Public Image Ltd., en samen met de gebroeders Gurvitz in de Baker Gurvitz Army. Onder critici wordt Baker beschouwd als een van ’s werelds beste drummers. In zijn stijl verenigt hij jazz, blues en Afrikaanse invloeden, want Ginger Baker was een van de eerste pop-percussionisten die naar Afrika afreisden om daar etnische ritmes te bestuderen.
Van bijna alle “periodes” van Ginger Baker had ik een elpee. Van Cream “Disreali Gears”, van Blind Faith het enige studio-album dat ze hebben gemaakt, van de Airforce een elpee met daarop o.a. een versie van “I don’t want to go on without you” van Bert Berns en dan ook nog een “Afrikaanse” elpee van Ginger. Wat “Disreali Gears” betreft, vertelde Raymond Batsford me het volgende: “Eric Clapton, in his youth, rode a bike as well as played guitar; he even raced a little and rode a few time-trials. I saw him on his Condor parked outside a pub up Leith Hill in Surrey many years ago. In his early days with Cream he made an album called Disraeli Gears. The story goes that one day in the recording studio Eric was telling the other band members about his bike racing and his road bike, including his derailleur gears, a variable-ratio transmission system commonly used on bicycles, consisting of a chain, multiple sprockets of different sizes, and a mechanism to move the chain from one sprocket to another. I think it was Ginger Baker talking to Eric who called them Disreali Gears. Hence their record album.”

(met dank aan Walter Ceuppens)

3 gedachtes over “Ginger Baker (1939-2019)

 1. De documentaire viel al bij al mee. Goed, er zijn bij Ginger Baker een paar kantjes af (is dat niet zo bij de meeste drummers), zijn jeugd was niet wat het moest zijn (vader vroeg overleden, bendelid geweest, vreselijk karakter, ….) enz …
  Maar ik moet eerlijk zijn, het is omdat ik een zwak heb voor drummers (en doelmannen, ook al gasten met een kantje af) dat ik gekeken heb (ik heb een toekomstige schoonzoon die ook amateur drummer is). Ik wist eerlijk gezegd niet wie hij was (jaja shame on me). Tot ik natuurlijk zag dat hij de drummer was van Cream.

  Ik heb vandaag al wat zitten kijken op Youtube (de docu staat er ook integraal op) en er van genoten. Ben dan ook van alles aan het zoeken qua muziek dat ik kan vinden.

  Mijn zoon heeft ooit een bevlieging gehad om een drumstel tweedehands te kopen. Dat heeft hier een tijdje gestaan, we hebben allemaal eens geprobeerd, maar er zat geen talent in de familie (alleen de oudste dochter kon er iets van volgens mijn vrouw die zelf nog ooit leadzangeres was van een popgroepje (tot ze niet meer mocht van haar moeder)).
  Nochtans had ik ooit enkele doelstellingen in het leven (een soort bucketlist). Leren drummen, een moto kopen en een boek schrijven. Enkel dat laatste is gelukt. Voor drummen was ik niet in de wieg gelegd. Toen ik met de moto wou rijden had ik het geld niet en toen ik het geld had besefte ik dat het eigenlijk wel te gevaarlijk was (dezelfde zoon kocht ook ooit een moto en toen heb ik er 1 keer mee gereden). Bucketlist afgewerkt met als resultaat twee tegenvallers en één blijvertje (boeken schrijven over wielrennen).

  Ik zal eens een nieuwe lijst moeten opstellen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.