Pas nu verneem ik dat op 30 september de Amerikaanse sopraan Jessye Norman (foto YouTube) is overleden aan de complicaties van een ruggenmergletsel dat ze in 2015 had opgelopen. Een bloedvergiftiging en orgaanfalen werden de zangeres uiteindelijk fataal.

Jessye Norman werd door wijlen Jan Briers sr. destijds de beste, nog levende zangeres genoemd. Maar tevens als voorbeeld aangehaald dat niet-artistieke organisatoren de markt aan het verpesten zijn. In 1989 betaalde het FVV immers nog 600.000fr voor een optreden van haar, terwijl in 1990 zo’n firma ongevraagd haar 1.600.000fr bood! Gevolg tien jaar later kwam ze naar het Festival voor 5 miljoen. Netto. Want het FVV moest ook nog bijna de helft van dat bedrag als belasting ophoesten. En toch had het geen enkele moeite om dit te financieren, aangezien de grote sponsors elkaar verdrongen op de affiche. En dat terwijl een beginnend artiest moeite heeft om een CD gesponsord te krijgen!
Maar goed, it can’t be all bad. Jessye Norman was immers ook te zien op een scherm op het Sint-Baafsplein. Merkwaardig dat Norman (die bekend staat voor haar extravagante grillen) dit heeft toegestaan. Merkwaardig ook dat zij in de Sint-Baafskathedraal zowaar een liedrecital bracht. Met o.a. werk van Kurt Weill dan nog wel. ‘t Zou onder bisschop Van Petegem geen waar geweest zijn! De akoestische aanpassing in de kathedraal kostte 350.000 fr. per avond…
Wat ik mij echter vooral van Jessye Norman herinner, is een voorval dat ze zelf graag aanhaalde in interviews. Toen ze namelijk in New York zo’n typische taxi met bonkende bassen moest nemen, vroeg ze de chauffeur om het geluid wat stiller te draaien. Waarop de verontwaardigde chauffeur: “What’s the matter with you? Don’t you like music?” En zij, afgemeten: “No, I don’t like ‘music’.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.