Vandaag is het al dertig jaar geleden dat Graham Chapman, één van de zogenaamde Monty Pythons, is overleden. 

Graham Arthur Chapman werd geboren in Leicester. Zijn vader was politie-inspecteur. De Britse Gentenaar Gregory Ball heeft hem (en de andere Pythons) nog “live” mogen meemaken in zijn studententijd in The Angel Inn in Highgate, North London. Graham Chapman placht in dat café graag de borsten van de vrouwen te betasten, met de opmerking: “Don’t worry, I’m a doctor”… En dat was niet gelogen, want hij was inderdaad afgestudeerd als geneesheer, maar heeft nooit de geneeskunde uitgeoefend. In Cambridge nam hij deel aan een reeks van komedierevues van de Cambridge Footlights, broedplaats van Brits komisch talent, en kort na het afronden van zijn medische studie realiseerde Graham zich wat hij met zijn leven wilde doen: komedie spelen als beroep. In de jaren 60 werd hij tekstschrijver voor David Frost en Marty Feldman. In 1967 maakte Chapman samen met John CleeseTim Brooke-Taylor en Marty Feldman het komische programma At Last the 1948 Show (waarvan veel afleveringen inmiddels verloren zijn gegaan). Hij werkte met dezelfde mensen samen in The David Frost Report en How to Irritate People. In 1969 vormde Graham samen met Cleese en Eric IdleMichael PalinTerry Jones en Terry Gilliam de groep Monty Python

Toen ik Geert Stadeus deze anekdote vertelde, repliceerde deze: “Hij zal dat toch vooral als research hebben gedaan want hij was homoseksueel. Ik ruil overigens graag een andere anekdote. Chapman had daar nooit een geheim van gemaakt maar liep er ook niet mee te koop in de boekjes in het begin van Python. Een vrouw uit de kringen van moraalridder Mary Whitehouse had ze een brief geschreven waarin ze haar verontwaardiging uitte nadat ze had gehoord “dat er een homo in het gezelschap zou zijn” en ze verwees naar de Bijbelpassage waarin staat dat homo’s gestenigd dienen te worden. Idle heeft toen een brief terug geschreven. “Thank you for your letter. We found out who it was en we killed him. Yours truly,…”

Chapman speelde Koning Arthur in Monty Python and the Holy Grail (1975) en de titelrol in Monty Python’s Life of Brian (1979). De rol van Arthur viel behoorlijk moeilijk door zijn zware alcoholisme, wat ervoor zorgde dat hij last kreeg van delirium tremens. De rol van Brian verliep beter doordat Chapman twee jaar daarvoor gestopt was met drinken. In de jaren 80 gingen de meeste Pythonleden hun eigen onafhankelijke projecten nastreven en verdween de groep langzaam uit beeld. In 1980 bracht Chapman het boek A Liar’s Autobiography uit. In 1983 schreef en speelde Chapman mee in de film Yellowbeard, die voornamelijk negatieve kritieken ontving.

In 1988 begon Chapman te werken aan een andere serie. Op dat moment ging zijn gezondheid echter achteruit, door zijn eerdere alcoholmisbruik in de jaren 70 (dat zijn lever al had beschadigd voordat hij in 1977 stopte met drinken). In november 1988 bleek hij bij een bezoek aan een tandarts een kwaadaardige tumor op zijn amandel te hebben die chirurgisch werd verwijderd. Later bleek hij ook een uitzaaiing in de wervelkolom te hebben die moest worden verwijderd waardoor hij in de rolstoel belandde. Gedurende het grootste deel van 1989 onderging hij een reeks van operaties en bestralingen, maar de kanker kwam steeds weer terug.

Zijn overlijden was één dag voor de twintigste verjaardag van de eerste aflevering van Monty Python’s Flying Circus. Terry Jones noemde het daarom “the worst case of party-pooping in all history” (“het ergste geval van feestje verstoren aller tijden”).

Bij zijn herdenkingsdienst spraken de overgebleven Pythonleden in de typische Pythonstijl. Cleese zei dat Chapman het hem nooit vergeven zou hebben als Cleese niet iedereen zou choqueren namens Chapman. Daarom voegde hij hieraan toe: “Good riddance to him, the freeloading bastard. I hope he fries”. (“Goed dat hij dood is, de klaploper, ik hoop dat hij brandt in de hel”). (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.