De Nederlandse wielrenner Wilco Zuijderwijk viert vandaag zijn vijftigste verjaardag…

Wilco Zuijderwijk was een uiterst beloftevol amateur met als bekroning de overwinning in Olympia’s Tour van 1990. Hij mocht meteen een profcontract tekenen bij Jan Raas (Buckler) en scheen al onmiddellijk de beloften in te lossen: dat jaar won hij twee harde Vlaamse semi-klassiekers, de Omloop Leie-Mandel-Schelde in Meulebeke en de Grote Prijs Poeske Scherens in Leuven. En dan… twee jaar niks meer. Bij WordPerfect werd hij nog tweede in de profronde van Wateringen (!) en dat was het dan.
Terug naar af dus, of om meer precies te zijn: terug naar de topamateurclub Van Vliet. En meteen voelde Zuijderwijk zich opnieuw thuis. Vooral in Olympia’s Tour dan, waar hij de ereplaatsen begon op te stapelen, tot hij in 1996 zowel de proloog als een rit in lijn won. Dat jaar won hij ook het Wielerweekend van Zeeuws-Vlaanderen en de Ster van Brabant en op de piste kroonde hij zich samen met teamgenoot Marcel Van der Vliet tot Nederlands kampioen in de madison. Hij werd ook derde in het open kampioenschap achtervolging achter Peter Pieters en Jarich Bakker.
In 1997 hernieuwde hij zijn proloogzege in Olympia’s Tour en voegde er nog een etappe uit het Wielerweekend van Zeeuws-Vlaanderen, de Ronde van Midden-Brabant en de Grote Rivierenprijs in Kerkdriel aan toe. Die laatste zege hernieuwde hij in 1998 en daarbij kwamen dan nog de Berkelse Wielerdag en de Omloop Schokland. Hij werd ook derde in het individuele kampioenschap tijdrijden na de profs Patrick Jonker en Servais Knaven.
In 1999 werd hij op de baan nationaal kampioen zowel in de achtervolging als in de puntenkoers. Het jaar nadien moest hij beide titels wel inleveren, maar hij eindigde wel tweemaal op de dichtste ereplaats (na resp. Robert Slippens en John den Braber). Op de weg bleef hij ook successen boeken, o.a. met een ritzege in de Ronde van Nedersachsen en natuurlijk in… Olympia’s Tour!
En zo gaat dat maar verder (in 2002 zal hij zelfs nog eens opnieuw nationaal kampioen in de puntenkoers worden) tot in 2005, aldus de Wielersite. Maar zelf ben ik daar niet zo van overtuigd. Als je ’t mij vraagt, koerst hij nog altijd, onze Wilco!

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.