Ook de Russische renner Andrei Vedernikov viert vandaag zijn zestigste verjaardag en net zoals bij Ole Silseth is het me eigenlijk meer te doen om zijn trui dan om wat anders. En toch is het een heel ander verhaal…

Andrei Vedernikov is namelijk een heel succesrijk renner in de laatste jaren van de Sovjetunie. Hij kwam aan de oppervlakte in 1980 toen hij zowaar een etappenwedstrijd won in Mexico, nadat hij in Venezuela reeds het sprintklassement had gewonnen. Hier in Europa was hij ook nog eens tweede geëindigd in de Ronde van Joegoslavië.
In 1981 strandde hij eveneens op de dichtste ereplaats in de Ronde van Groot-Brittannië, de zogenaamde Milk Race. Hij deed het ook weer uitstekend in Latijns-Amerika, meer bepaald in de Ronde van Cuba, ook al vind ik hem niet terug in de einduitslag (misschien op het einde toch nog uitgevallen, letterlijk dan?). Nadien behaalt hij de overwinning in de Ronde van Slovakije, waarin hij in 1979 al derde was geëindigd. En dan komt de hoofdvogel uit de kast vallen: wereldkampioen op de weg in Praag vóór “onze” Rudy Rogiers. Met de regenboogtrui om zijn lenden, zoals dat dan traditioneel in wielertaal heet, won hij daarna ook nog een rit in de Ronde van de Toekomst.
Toch is het seizoen 1982 minder succesrijk dan mocht verhoopt worden: een ritzege in de Baby Giro en een tweede plaats in de eindrangschikking van de Ronde van Rijnland-Pfalz is het beste wat de wereldkampioen kan voorleggen. Ook de jaren nadien beperken zijn uitslagen zich eerder tot ereplaatsen, tenzij dan die formidabele overwinning in de zogenaamde Ronde van de Sovjetunie in 1985 (dat kan toch nooit letterlijk te nemen zijn, daarvoor was de Sovjetunie toch veel te groot?). Tot hij dan in 1990 plotseling opdaagt in die fameuze Didier Louis-ploeg, zogezegd een amateurploeg, maar eigenlijk toch gewoon een middel om het op dat moment reeds ten dode opgeschreven staatsamateurisme te omzeilen? Als ik me niet vergis, maakten ook Andrei Teteriuk, Joeri Soerkov, Romes Gainetdinov, Vjatsjeslav Djavanian, Vladislav Bobrik, Dimitri Vassilitsjenko, Mikhail Orlov, Evgeny Berzin, Nikolai Galitsjanine, Vadim Chabalkine, Joeri Manouylov en Roman Ratnikov deel uit van deze ploeg.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.