Vandaag is het 25 jaar geleden dat de toenmalige BRTN een muziekprogramma uitzond onder de naam “Passage”. Dit programma werd opgenomen in het Gentse Pakhuis. Ik heb die opname bijgewoond, dat herinner ik me dus wel, maar de televisieuitzending zelf kan ik me niet meer voor de geest halen. Zou ze uiteindelijk nooit het scherm gehaald hebben? In het artikel voor Het Laatste Nieuws schets ik alleszins al een paar problemen waarmee de makers te kampen hadden…

De BRTN blijft pogingen ondernemen om, via TV2, de minder commerciële muziek toch te laten doordringen bij een groter publiek. « Open doek » is nog maar pas afgelopen en nu is er reeds « Passage », dat op zaterdag 1 oktober op de buis zal komen.
Deze uitzending, die is gewijd aan Walter Boeykens (rechts op de foto), werd ingeblikt in het Pakhuis aan de Schuurkensstraat in Gent. Dat was niet toevallig. Het is immers de bedoeling van de programmamakers om doorgaans ernstige muziek in een ontspannen atmosfeer te presenteren.
Dat schept natuurlijk wel problemen, zoals bleek tijdens de opnamen. De talrijke restaurantbezoekers waren immers niet op de hoogte van de TV-captatie en waren niet van plan hun gesprekken te staken tijdens de opnamen, ook niet toen dit voor problemen zorgde voor de klankregie en er om stilte werd verzocht.
Walter Boeykens, de virtuoze klarinettist uit Bornem, was eerder reeds te gast in het radioprogramma « De lange mars » van Fred Brouwers, dat duidelijk aan de oorsprong ligt van dit televisieprogramma. Zo is er hier ook een soort van « poulain » (in dit geval zijn dochter An, links op de foto en klarinettiste bij het BRTN-Filharmonisch Orkest, waar zij de plaats van haar vader heeft ingenomen), zijn er relativerend bedoelde intermezzi door Hugo Matthysen (*) en is er het optreden van een internationale gast.
In de eerste uitzending is dit de gitarist Fapi Lafertin. Bij de « blinddoektest », ook al een vast onderdeel uit « De lange mars », dient de gast nu niet naar platen te luisteren (dat zou slechte televisie geven), maar wel naar een merkwaardig instrument. Voor dit onderdeel ontwierp kunstenaar Octave Landuyt zowaar een speciale blinddoek.

Referentie
Ronny De Schepper, Pakhuis decor voor nieuw TV-programma, Het Laatste Nieuws, 27 september 1994
Ronny De Schepper, Jean Warland in restaurant ’t Pakhuis, Het Laatste Nieuws, 27 oktober 1994

(*) Tijdens de jongste Elisabethwedstrijd, tevens de eerste voor cello, zag ik zo’n grappig nummertje van Hugo Matthysen over de kwaaltjes waarmee cellisten zoal hebben te kampen. Dat zou dan kunnen betekenen dat de uitzendingen uiteindelijk toch hebben plaatsgevonden, zij het niet noodzakelijk deze in het Pakhuis, want de locatie waar Matthysen zijn nummer zong was duidelijk ergens anders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.