Het is vandaag al vijftien jaar geleden dat Fernand Terby (foto 100 jaar radio), de eerste dirigent van het BRT-Filharmonisch Orkest (op dit moment Brussels Philharmonic), is overleden.

Terby studeerde cello aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel. Als cellist gaf hij recitals in binnen- en buitenland. In het ensemble Pro Musica Antiqua speelde hij zowaar tenorvedel. Toch is hij begonnen als jazzbassist en die belangstelling voor het lichtere genre heeft hij ook bij het BRT-orkest behouden.
In 1953 won hij de dirigentenwedstrijd van de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel, waardoor hij de leiding kreeg over het orkest van het Alhambratheater. Vanaf 1956 leidde hij het omroeporkest van de openbare omroep. In 1963 werd hij dirigent van het Variété- en Festival-orkest van de omroep. Drie jaar later werd hij eerste dirigent van de BRT en in 1978 werd hij de permanente chef-dirigent van het BRT-Filharmonisch Orkest. Hij bleef dat tot hij de pensioenleeftijd had bereikt en dan werd hij opgevolgd door Alexander Rahbari.
Ondertussen was hij ook bezig als dirigent in de amateuristische muziekbeoefening. Zo was hij dirigent van de Koninklijke Harmonie “Sinte Cecilia” van Halle van 1959 tot 1979. In de jaren zeventig was hij leraar orkestdirectie aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen (1972-1980).
Hij maakte heel wat radio- en tv-opnames van Vlaamse componisten als Frits Celis, Marc Matthijs, Lodewijk Mortelmans, Ernest van der Eyken, Theo Van Doren en Jef van Hoof.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.