Het Festival van Vlaanderen zit op kruissnelheid. Na het fantastische openingsweekend was ook het project “De klanken van de keizer” een succes.

Een hele week kon het publiek kennismaken met de muziek ten tijde van Keizer Karel. Op één uitzondering na (de Weser-Renaissance in de Gentse Sint-Barbarakerk) was het zowel qua opkomst als artistiek een succes. Niet enkel de fans van het genre, ook het brede publiek kwam erop af.

Volgens programmator Francis Maes (links op bovenstaande foto van Johan Martens, met naast hem directeur Jan Briers jr. en Erik Van Nevel) had dit te maken met het feit dat de reeks zeer publieksvriendelijk werd gepresenteerd. Met bijvoorbeeld veel aandacht voor de politieke geschiedenis (Les Haulx et les Bas), maar ook door de concerten kort te houden, zodat de concentratie maximaal bleef (La Colombina).

Misschien daarom dat de Weser-Renaissance de mist inging, want de kerkstoelen waren letterlijk niet te harden. Ook duiding ontbrak, wellicht omdat anders de zeer ontluisterende teksten tegen de paus (in een kerk!) te veel zouden opvallen.

De kritische noot was immers wel aanwezig (*), maar het is toch opmerkelijk dat voorlopig enkel het huldeconcert van festivalster Erik Van Nevel aan het buitenland werd verkocht. (RDS in HLN van 29/9/1999)

Twintig jaar later is dit misschien een kryptische opmerking, maar men mag niet vergeten dat niet iedereen opgezet was met het Keizer Kareljaar. Iemand liet zich zelfs ontvallen: “Zou men dat over 500 jaar soms ook voor Adolf Hitler doen?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.