Daan Stuyven (foto Dirk Annemans via wikiportret.nl) is een Belgische muzikant die actief was in bands als Running Cow, Volt en Supermax. Ondertussen bracht hij met zijn groep Daan en met Dead Man Ray al zes platen uit.

Zijn muziek omschrijft hij zelf als een postmoderne cocktail van klassieke Europese synthpop en donkere italodisco met filmische accenten. Daarbij maakt hij nummers zoals je een film zou monteren, veel knippen en plakken en af en toe een flinke dosis improvisatie. Daan schrijft ook muziek voor advertenties, documentaires en films. In 2000 componeerde hij b.v. de muziek voor “Verboden te zuchten” van Alex Stockman en in 2002 schreef Daan de filmmuziek voor “Meisje” van Dorothée Van den Berghe. Dat jaar scoorde hij ook zijn grootste radiohit met de “Swedish Designer Drugs”, ook bekend voor de absurde videoclip met Nilfisk stofzuigers en cowboys in de hoofdrollen.

Daan Stuyven kwam in 2006 onder vuur te liggen vanwege een interview met De Standaard bij de herdenking van de terroristische aanslagen op 11 september 2001: “Toen het eerste vliegtuig insloeg, dacht ik ‘eindelijk!’ en ben ik een bak bier gaan halen. Mijn eerste reactie was: ‘de Amerikanen krijgen een koekje van eigen deeg. Het duurde een halfuur voor de omvang van de aanslagen inzonk. We hebben die dag nog wel vijf uur zoekgemaakt met zappen en discussiëren.

In mei 2008 werd Stuyven gastzanger op de plaat Bobbejaan (PIAS), waarvan hij ook het ontwerp verzorgde. Bobbejaan Schoepen liet de zang over aan Stuyven voor een van zijn onuitgegeven nummers Flower of Shanghai (tekst door zoon Tom Schoepen). Het lied werd die zomer onverwacht een radiohit.

Stuyven bracht ook op 2 oktober 2009 een drietal nummers op een eenmalig huldeconcert voor Bobbejaan Schoepen, waaronder het amoureuze lied Mooi is het leven met jou, een duet met de Belgische mezzosopraan Elise Caluwaerts (gewoonlijk in de uitvoering van Schoepen en zijn vrouw Josée, een voormalig operazangeres).

Voor de krant De Standaard schreef Stuyven een lied gericht aan Bart De Wever. Dit naar aanleiding van de aanslepende regeringsformatie in België, één jaar na de verkiezingen. Het lied Landmijn werd een protestsong, met onder meer de zinsnede “Jouw land is niet mijn land. Want jouw land is een landmijn”. Stuyven werkte eerder ook al mee aan de pro-Belgische Belgavoxconcerten.

Daan Stuyven verzorgde de vertelstem van Het goddelijke monster, een tv-reeks die vanaf september 2011 liep op Eén.

In augustus 2013 was er een incident toen Stuyven dronken op het podium stond op het festival Linkerwoofer. Na een half uur stapten de bandleden op en werd het concert stilgelegd. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.