Nederland heeft het eerste goud op het WK in Yorkshire veroverd. In de gemengde ploegentijdrit, het nieuwe speeltje van de UCI, was Oranje te sterk voor Duitsland en Groot-Brittannië. Nederland won eerder al de Europese titel. België speelde geen rol van betekenis en werd 9e.

De nieuw ingevoerde gemengde ploegentijdrit voor landenteams mocht dit jaar de spits afbijten op het WK. Het concept: 3 mannen reden zo’n 14 km en werden afgelost door 3 landgenotes, die dan op hun beurt hetzelfde rondje aflegden. Aan de finish gold de tijd van de tweede vrouw als eindtijd.

In een beperkt deelnemersveld – 10 landen en 1 UCI-team – mocht België als een van de eersten van start gaan. Een zieke Frederik Frison moest al snel afhaken, waardoor Jan Bakelants en Senne Leysen de klus met zijn tweeën moesten klaren. Na de aflossing verdedigden Sofie De Vuyst, Valerie Demey en Julie Van de Velde de Belgische eer. Meer dan een 9e plaats zat er uiteindelijk niet meer in voor de Belgen.

Thuisland Groot-Brittannië was ook vroeg gestart en mocht dankzij een scherpe chrono lang in de hotseat zitten. Maar met Italië, Duitsland en Nederland startten de grootste kleppers wel aan het einde. De Italianen lonkten lang naar een medaille, maar werden genekt door een lekke band van tempobeul Elisa Longo Borghini.

Het was uiteindelijk Duitsland dat Groot-Brittannië van de leiding reed, al was er geen goud weggelegd voor de Duitsers. Want net als op het EK was Nederland outstanding in de gemengde ploegentijdrit. Jos van Emden, Bauke Mollema en Koen Bouwman zetten de toon, waarna Amy Pieters, Riejanne Markus en Lucinda Brand de kroon op het werk zetten. Aan de finish was Nederland 22 seconden sneller dan Duitsland. (tekst en foto Sporza)

Alhoewel deze discipline nog zal groeien (Olympisch in Parijs 2024?) vond ik het nu ook weer niet zo “historisch” om hier zoveel aandacht aan te besteden. Daarvoor was het deelnemersveld zowel kwalitatief als kwantitatief veel te zwak. Maar het geeft me de gelegenheid om mijn mening uiteen te zetten over deze discipline, vooral dan in relatie tot het wegvallen van de ploegentijdrit voor merkenteams.

Voor het grootste gedeelte komt die mening overeen met die van andere waarnemers: deze nieuwe discipline heeft nog groeikansen, maar ze had nooit als vervanging van de ploegentijdrit mogen dienen. Om nogmaals bij Sporza Jan Bakelants te citeren: “Het is wel jammer dat het ten koste moest gaan van de ploegentijdrit, want dat was een prachtige discipline. Het was iets waarin innovatieve ploegen konden tonen hoe goed ze bezig zijn. Ook voor constructeurs was dat iets belangrijks en dat is nu weg, alleen maar omdat de UCI niet wilde tussenbeide komen in de onkosten. Dat is echt verschrikkelijk en tenenkrullend.” 

Het is mijn overtuiging dat de UCI niet tegen een ploegentijdrit op zich is, maar wel tegen een ploegentijdrit voor merkenteams. Net zoals het weg-WK zowat de enige koers op het jaar is die met landenteams wordt betwist, wil de UCI (een verzameling van nationale bonden) een ploegentijdrit door landenteams laten betwisten. Het spreekt echter voor zich dat dit technisch quasi onmogelijk is: al die renners rijden op het materiaal van hun eigen ploeg en dat moet dus ook vertegenwoordigd zijn op de volgwagen. Vandaar ook allicht dat de gemengde ploegentijdrit met twee teams van drie renners wordt betwist, want dat is zowat het maximum voor een volgwagen.

Nu is mijn compromis: waarom niet tegemoet komen aan die wens voor landenploegen maar dan door per land een merkenteam af te vaardigen? Zo zou Lotto-Soudal België kunnen vertegenwoordigen en Jumbo-Visna Nederland of Movistar Spanje. Zo is er voor ieder land wel een bepaald team te vinden. Alleen…

Wat doen we met Deceuninck-Quickstep? Misschien niet toevallig het meest succesvolle team tot nu toe met een mix van de beste renners uit diverse landen.

En toch? Is het dan echt uitgesloten dat het een “Tsjechische” ploeg zou worden? Daar komt toch het meeste geld vandaan? Akkoord, op dit moment zijn er nog geen zes Tsjechen die deel uitmaken van het team, laat staan dat zo’n “nationale ploegentijdrit” met méér renners zou worden betwist. Maar indien dit voorstel erdoor zou komen, zou men daar bij het begin van het seizoen kunnen op inspelen natuurlijk! Misschien toch iets om over na te denken?

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “Nederland eerste wereldkampioen “mixed relay”

 1. Een “romantisch” voorstel zou ik zo zeggen, het zou idd leuk zijn, maar welk “merk” wil zich gaan associëren met slechts 1 land en dan daarvoor ook nog minstens 6 man van dat land in dienst nemen die dan ook nog tegen de klok moeten kunnen rijden? En voor die ene dag zouden ze dan ook nog in de nationale kleuren moeten rijden, neen ik vrees dat we daar geen gegadigden voor gaan vinden. Zie naar de team mix relay: 17 naties hadden zich geplaatst (hoe?) en maar 10 kwamen aan de start. Ik miste vooral Australië, de Verenigde Staten en Rusland. Die hebben toch ook vrouwen van internationaal niveau? Waarom niet naar een echte mix gaan? Echt samen laten starten en rijden, dan misschien niet met 6 maar 2+2 of zo, dat zou de selectie van de mannen wel interessant maken, want je kan ze niet met b.v Rohan Dennis op weg sturen… terwijl het nu toch eigenlijk maar gewoon een optelsommetje is. En door de mannen duidelijk niet gewaardeerd werd. Komaan zeg: Bakelants, Frederik Frison en Senne Leysen????????? en Frison was dan nog ziek en startte gewoon, omdat het toch niet belangrijk was… neen dan zouden ze naar selectie normen moeten gaan à la OS. Je selecteert 10 renners en daar moet je alle disciplines mee doen. dan zijn die renners er toch al is het aan de andere kant van de wereld. En laat ze met gewone koersfietsen rijden, dan ben je ook van de “vele” fietsen (aka kosten) vanaf (niet voor de individuele tijdrit, uiteraard).

  Ik schrijf het niet af, maar er is wel nog veel werk aan… en idd jammer dat ze daarvoor de TTT geschrapt hebben, maar de ploegen hebben daar ook schuld aan door hun kat te sturen… De Pro Tour teams moeten elk jaar toch al een premie betalen aan de UCI? Ze zouden die moeten gebruikt hebben om wat tussen beide te komen voor de kosten… Uiteindelijk kan er immers maar 1 ploeg winnen en welk merk heeft interesse om de 5de ploeg te zijn, laat staan de 17º….

  Schiet mij nu te binnen: elke Bond heeft wel sponsorcontracten voor hun selecties. Als je dan zou zeggen voor België: die rijden op Ridley en je kan dan 6 man selecteren die ook bij hun ploeg op Ridley rijden (Lotto,… & …?????) …slecht voobeeld :-) dan maybe …… Canyon heeft b.v. Movistar, Katusha en Corendon… Specialized heeft Deceunick en Bora,.. Idem voor Giant , Cervelo, Pinarello, Argon18 ,etc…

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat dat samen rijden van mannen en vrouwen betreft, tot gisteren zou ik (zoals bijna iedereen, zeker?) gezegd hebben: dat is onmogelijk. Maar gisteren heb ik gehoord dat Chloë Deigert top tien zou hebben gehaald bij de Beloften. Ze heeft b.v. sneller gereden dan Hirschi!!!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.