Ik heb blijkbaar gelijk wat 22 september betreft, want in 1999 was er “The West Wing” (alweer NBC en alweer nooit bekeken) en in 2004 “Lost”. Deze keer van ABC en hiervan heb ik de eerste reeks wel bekeken. Iets waarvan ik overigens naderhand veel spijt heb gehad. Tijdverlies tot en met!

Lost is een Amerikaanse televisieserie over een aantal mensen dat na een vliegtuigcrash strandt op een mysterieus tropisch eiland. In iedere aflevering wordt er daarnaast ingezoomd op het leven van een van de personages voorafgaand aan het vliegtuigongeluk, ofwel door middel van een flashback, of (vanaf seizoen 4) een vooruitblik op het leven na het eiland (via een flashforward), of (vanaf seizoen 6) een flash sideways, waarin wordt weergegeven hoe het leven zou zijn verlopen als het vliegtuig nooit neer was gestort.

De serie werd ontwikkeld door J.J. Abrams en werd voor het eerst op 22 september2004 uitgezonden op de Amerikaanse zender ABC. Vanaf 4 maart 2005 was het eerste seizoen ook in Nederland te zien, op Net5.  In Vlaanderen werd de serie uitgezonden door VT4.

Op 22 september 2004 stijgt het vliegtuig Oceanic 815 op vanuit een vliegveld uit Sydney, op weg naar Los Angeles. Na enkele uren wordt het vliegtuig getroffen door hevige turbulentie. Niet veel later wordt het staartgedeelte afgerukt en kort daarna breekt ook de cockpit af. Het vliegtuig stort in delen neer op een eiland, en de 48 overlevenden uit het middengedeelte slaan een kamp op bij het strand, om zo de aandacht te trekken van passerende vliegtuigen of boten. De eerste avond zijn de overlevenden getuige van een angstaanjagend geluid dat uit de jungle komt, gepaard met ontwortelde bomen. De volgende dag gaan drie overlevenden, Jack, Kate en Charlie, op zoek naar de cockpit die in de wildernis van de jungle is neergestort. Alle passagiers daar zijn dood, op de piloot na. De piloot brengt hen het nieuws dat er voorlopig geen hulp zal komen, omdat ze vlak voor het ongeluk al twee uur in de verkeerde richting vlogen; niemand zal weten waar ze zoeken moeten. De piloot wordt kort daarna vermoord door iets dat zich in de jungle schuil houdt. Wanneer de groep na enkele dagen door krijgt dat ze voorlopig geen hulp zullen krijgen, proberen ze er het beste van te maken. (Wikipedia)

Het zou een “volwassen” versie van het onlangs door mij besproken “Lord of the Flies” kunnen geworden zijn, maar de makers verkozen zich toe te spitsen op een aantal “merkwaardige gebeurtenissen”, zoals er in deze samenvatting al een paar worden aangegeven. In het begin blijft men kijken omdat men – zelfs binnen het kader van een suspension of disbelief – toch uitkijkt naar een min of meer redelijke verklaring voor de verschijnselen. Die krijgt men echter niet. Sommige “verklaringen” zijn zo belachelijk en vergezocht, dat ik uiteindelijk heb afgehaakt, andere verschijnselen worden zelfs gewoonweg niet verklaard en verdwijnen uit de reeks op dezelfde manier als het verloren oog van Lowieke in “Thuis”…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.