Vandaag is het dertig jaar geleden dat de joods-Amerikaanse componist Irving Berlin is overleden. Hij werd meer dan honderd jaar oud!

Irving Berlin was als Israël Baline in Rusland geboren, maar in 1893 besloot zijn vader om tijdens een pogrom met zijn gezin naar New York te verhuizen, waar hij in de Lower East Side een optrekje vond. Israël was acht jaar toen zijn vader overleed en hij moest als krantenventer de straat op om de kost te verdienen. Zo ontmoette hij de blinde straatzanger Blind Sol, waarmee hij de bars begon af te schuimen. Al gauw begon hij voor eigen rekening en in 1906 kreeg hij een job als kelner-zanger-pianist in Chinatown. Een jaar later schreef hij op muziek van Nick Nicholson zijn eerste song, “Marie from Sunny Italy”. Een drukfout zorgde ervoor dat op de partituur I.Berlin als auteursnaam stond. Hij behield de naam en trad even later voor de eerste keer in het huwelijk. Zijn vrouw stierf echter vrij kort nadien aan typhus. Hij schreef voor haar “When I lost you” en het werd een million-seller.
Tijdens de oorlog ging Irving Berlin als soldaat grasduinen in de zwarte ragtime-muziek en componeerde de patriottische musical “Yip, Yip, Yaphank” en zou vanaf dan één van de toppers van Broadway blijven.
In 1925 werd hij verliefd op Ellin Mackay. Haar vader Clarence Hungerford Mackay was echter de eigenaar van de Postal Telegraph Cable C° en wenste zijn fortuin niet te verspelen aan een charlatan. Hij stuurde Ellin naar Europa en Irving schreef bij die gelegenheid “Remember”. Ze deed het blijkbaar, want toen ze terugkeerde, huwden ze. Hij schreef naar aanleiding van hun huwelijk “Always” en het was weer bingo!
In 1935 bewerkt Irving Berlin een oud nummer van hem dat destijds voor een musical werd afgekeurd tot “God bless America”. Het wordt het officieuze Amerikaans volkslied. Woody Guthrie schrijft later uit reactie “This land is your land”. Toch had ook Irving Berlin het hart op de juiste plaats. Zo weigerde Clifton Webb te groeten samen met Ethel Waters in één van zijn shows. Toen Berlin daarvan hoorde, verbood hij het groeten gewoonweg. Dan draaide Webb uiteraard bij.
In 1946 schrijft Irving Berlin de musical “Annie get your gun” die door Ethel Merman werd gecreëerd op Broadway, zoals ze dat in 1936 reeds had gedaan voor “Anything goes”. Zij wordt vooral bekend door “Call me Madam”, eveneens van Irving Berlin uit 1947. Zelfs op 73-jarige leeftijd schreef Berlin met “Mr.President” nog een succesmusical! “Sa chanson la plus connue est probablement Cheek to cheek,” schrijft Alcide, “créée par Fred Astaire dans le film Top Hat, emblématique de ce genre musical. Il est également le compositeur de la chanson White Christmas, single le plus vendu de l’histoire de la musique (plus de 50 000 000 copies écoulées), enregistrée entre autres par Bing Crosby en 1942 puis reprise en 1949 par cause d’usure de la bande originale.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.