Voormalig wielrenner en ploegleider Frans Van Looy is op 69-jarige leeftijd overleden. Van Looy stapte volgens zijn broer Fons uit het leven in de boerderij in Merksem, waar hij nu nog woonde. “Donderdag 26 september zou de deurwaarder komen om hem definitief uit de boerderij te zetten. Dat wilde hij niet meer meemaken”, vertelt broer Fons aan de Gazet van Antwerpen.

Het drama voltrok zich één dag nadat broer Fons Van Looy (70) naar eigen zeggen nog samengezeten had met een afvaardiging van het Agentschap Wegen en Verkeer. De hoeve waarin Frans woonde, werd na 2015 eigendom van het AWV. Dat had een deal voorgesteld: de omliggende terreinen mocht Frans nog blijven gebruiken, maar de woning werd ongeschikt geacht om erin te blijven wonen. En dus moest Frans verhuizen, ook nadat hij de ouderlijke hoeve renoveerde.

De dreiging van een deurwaarder die komende week voor de boerderij in Merksem zou staan, is Frans volgens zijn broer teveel geworden. “Frans besteedde al zijn spaarcenten ter renovatie en iedere gezond denkende mens kon en kan zien dat er absoluut geen gevaar noch voor hemzelf noch voor derden aanwezig was. Dat hij dus voor de komst van de deurwaarder op 26/9 met bed en salon en … buiten moest, kon hij niet meer aan. Hij was jullie allemaal erg dankbaar en in zijn naam : Bedankt”, aldus Fons op Facebook. Met die ‘bedankt’ verwijst Fons naar een petitie die afgelopen maanden nog meer dan 3.000 stemmen verzamelde om de hoeve bewoonbaar te houden.

Frans Van Looy was beroepsrenner tussen 1972 en 1982. Op zijn erelijst staan onder meer de Schaal Sels, 3x de Sluitingsprijs in Putte-Kapellen, Nokere Koerse, de Grote Prijs Jef Scherens in Leuven, Brussel-Ingooigem (nu Halle-Ingooigem) en ritzeges in de Dauphiné en de Ronde van Catalonië. Freddy Maertens hield hem in 1975 in een sprint van de zege in Parijs-Tours.

Ondanks eigen ambities en zijn wat afwijkende levensstijl heeft Van Looy ook bij het grote Molteni voor Eddy Merckx gekoerst. Hij zetelde ook 6 jaar voor de toenmalige christendemocratische partij CVP in de gemeenteraad van Merksem.

Na zijn rennerscarrière werkte Frans Van Looy samen met Rudy Pevenage bij het Duitse topteam Telekom. “We waren allebei ploegleiders”, legt Pevenage uit. “Frans was in die periode zeer goede maatjes met Erik Zabel. Het was wat zijn poulain. Ook met de rest van de renners had Van Looy een zeer goede band. Het was al een tijdje geleden dat ik Frans nog ontmoet had. Het moet op een koers geweest zijn zo’n twee jaar geleden. Dit nieuws komt zeer hard aan. Ik wist dat Frans al een tijdje kampte met psychologische problemen. Blijkbaar heeft hij een spijtige uitweg gevonden door zichzelf van het leven te beroven,” aldus Pevenage bij persbureau Belga.

Een constante doorheen zijn loopbaan was dat voor Van Looy het leven meer was dan wielrennen. “Ik heb nooit als een pater geleefd”, zei hij daaromtrent in het boek “De Mannen achter Merckx” van Patrick Cornillie en Johny Vansevenant. “Wat heb ik er toch weinig voor gedaan! Had ik wat wat meer zelfdiscpline gehad, dan zou ik ongetwijfeld meer uit mijn carrière gehaald hebben. Maar de vraag is of ik dat toen wel wou.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.