Het reservaat is een boek van de Vlaamse schrijver Ward Ruyslinck uit 1964. Het boek werd in 1967 bekroond met de Prijs van de Vlaamse Provinciën en was in de jaren zestig ontzettend populair bij middelbare scholieren.
Het boek handelt over een maatschappij die gebaseerd is op nut en winst. Ze kent een regime dat mensen met zachte dwang in de pas laat lopen. Alles moet nuttig zijn en winst opleveren. Vriendschap, muziek, poëzie en godsdienst worden als niet nuttig beschouwd. Aan de top van het systeem bevindt zich een old boys network, waarvan de leden elkaar voortdurend indekken.
De onderdrukking van oude waarden is efficiënter dan die in bijvoorbeeld het boek 1984 van George Orwell. Militairen zijn er niet te zien, politie ook nauwelijks. Niettemin eist het systeem wel gehoorzaamheid en wie niet meewerkt wordt meedogenloos verpletterd. Wie zich niet aanpast wordt omgekocht, monddood gemaakt of in zijn beroep aangetast. Wie het dan nog niet opgeeft, wordt geëlimineerd, zoals de hoofdpersoon.
Het verhaal gaat over de strijd van een individu tegen dit systeem, die (uiteraard) hopeloos door hem verloren wordt. Zijn familienaam illustreert dat: Jonas wordt, net zoals de Bijbelse Jonas, door een grote walvis (het systeem) opgegeten (Wikipedia).
We hebben ongeveer alles wat Ward Ruyslinck te boek gesteld heeft gelezen. Nog enige Manteau pockets zitten veilig opgeborgen in mijn boekengarage. Waar is het werk van Ruyslinck naartoe?
“Wierook en tranen” was ooit verplichte literatuur in het middelbaar.
Ruyslinck heeft geen navolgers gekregen. Is hij uniek of wat?
LikeLike