Er zijn enorm veel films over een of andere vorm van autosport. Zo gaat « Un homme et une femme » over rallyrijden, maar nog veel meer (want veel spectaculairder) films gaan over stockcar racing (zoals “Days of thunder” met Tom Cruise) of over formule één, vaak met Paul Newman en Steve McQueen, filmvedetten die zelf graag ook achter het stuur van een racewagen plegen te kruipen. In 1979 werd Paul Newman zelfs tweede in de 24 uur van Le Mans.

In “Bobby Deerfield” (Sidney Pollack, 1977) wordt Al Pacino als autorenner met de dood geconfronteerd, niet enkel door de gevaren van het race-circuit, maar ook omdat zijn vriendin (Marthe Keller) ten dode is opgeschreven.
En dan is er “Michel Vaillant” van Louis-Pascal Couvelaire uit 2003. Uiteraard is deze film gebaseerd op het stripverhaal van Jean en Philippe Graton. De titelrol wordt vertolkt door Sagamore Stévenin. Aangezien Michel Vaillant ook zowat op alle fronten van de autosport actief is, is het wel goed te weten dat deze film eigenlijk de 24 uren van Le Mans als onderwerp heeft.
Hilarisch zijn races met oldtimers, zoals “Genevieve” van Henry Cornelius uit 1953 of “The Great Race” van Blake Edwards uit 1965, maar in tijden van nood kan ook een kever reeds van pas komen (“The Love Bug”, “Herbie rides again”, enzovoort)…
Maar dé favoriet van mijn kinderen, toen ze nog klein waren (en dus automatisch ook van mij), was de poppenfilm “De Grote Prijs van Smöreberg” van Ivo Caprino uit 1976.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.