De vzw Dacob, het archief en bibliotheek van de studie van het communisme, heeft onlangs het fotoarchief van De Rode Vaan ontsloten.

Het fotoarchief van de redactie van de Rode Vaan is heel divers en groot: 27 dozen die meer dan 3,5 strekkende meter innemen. De collectie bevat meer dan 5000 foto’s. Voor de ordening heeft het Dacob voor elke doos de thematische indeling van de redactie behouden. In meerdere dozen komen dezelfde thema’s aan bod.

Het is vaak moeilijk om de afdrukken binnen een specifieke context te plaatsen, omdat ze niet van data voorzien zijn. Bevatten ze op de achterzijde verwijzingen naar een specifiek artikel in de Rode Vaan dan zij ze gemakkelijker te duiden. Betogingen, bedrijfsbezettingen en specifieke politieke acties kunnen aan de hand van bepaalde slogans, personen en historische details worden geïdentificeerd.

Dit beeldmateriaal beslaat voornamelijk de periode 1965 – 1990, maar foto’s komen ook voor in andere archieven die DACOB vzw en CarCoB vzw beheren. Zo vindt men oudere foto’s, hoofdzakelijk uit de periode 1921 – 1959, in de fototheek die CarCoB heeft ontsloten en die heel wat beeldmateriaal bevat dat werd gepubliceerd in de Rode Vaan.

De meeste foto’s zijn zwart-wit afdrukken en het werk van Jo Clauwaert, lange tijd de huisfotograaf van de Rode Vaan. Daarnaast bezorgden militanten soms beeldmateriaal van hun acties en manifestaties of ze deden een beroep op freelancers. In het Gentse was dit vaak Winnifred Bauwens, kortweg Winnie.

De uitgebreide beeldreportages van Jo Clauwaert geven een mooi beeld van specifieke acties en bedrijfsbezettingen, maar zoemen ook in op industriële architectuur en landschappen. Clauwaert was van opleiding grafisch designer wat zijn oog voor detail en esthetiek verklaart. Zijn reportage van de stakende Britse mijnwerkers die hij samen met Jos Gavel voor de Rode Vaan maakte, is hiervan een mooi voorbeeld.

De acties en manifestaties van de KPB en KJB tegen de abortuswetgeving, tegen het plaatsen van atoomwapens, tegen de Vietnamoorlog, tegen het apartheidsregime, voor meer sociale rechten en beter openbaar vervoer enz. vormen het hart van het archief. Congressen, vergaderingen en reünies binnen de partij zijn eveneens goed gedocumenteerd. Het archief geeft tevens een mooi beeld van de werking van de redactie van de Rode Vaan zelf. Er zijn tientallen foto’s van interviews, redactievergaderingen en -samenkomsten.

Ten slotte bevat dit archief ‘algemene persfoto’s’ van persagentschappen bijvoorbeeld uit de DDR en China. Veelal gaat het om sfeerbeelden soms met een propagandistisch karakter.

Raadpleeg de inventaris hier of zoek in Pallas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.