35 jaar geleden was er de laatste aflevering van “De Vermiste”, een televisiereeks van de hand van Jan Matterne (foto). Die is natuurlijk de geschiedenis ingegaan als de vader van “De Collega’s“, maar zelfs “Het Pleintje” onzaliger gedachtenis zal voor trouwe BRT-kijkers nog wel bekend in de oren klinken. Maar “De Vermiste”…? Die waren we al lang vergeten. Lode De Pooter wekt hem in De Rode Vaan nr.39 van 1984 nog eens tot leven…

Al vermoedde een snuggere collega (*) reeds van bij de eerste aflevering wie de dader zou zijn in de jongste misdaadserie van Jan Matterne « De Vermiste » dan hebben wij toch extra gekeken naar de slotaflevering (17-9-84) om te zien of deze vriend het al dan niet bij het rechte eind had. Hij weze geprezen. Hij zat juist. De beroepsmilitair was de dader van de doodslag. Maar oh, woede en wanhoop. Hij kwam er met vier jaar van af en… werd nog voortijdig in vrijheid gesteld. De krijgshoven zijn niet meer wat zij waren. Maar terug naar dit eerste wederverschijnsel van een serie die in de loop der jaren wel een vast kijkerspubliek veroverd heeft, de (ongepaste) concurrentie van het sportmagazine « Extra Time » ten spijt. Een openbaring werd deze « Vermiste » zeker niet. Integendeel. Wij voelden de eerste twee afleveringen eerder als een teruggang aan. Eerst stonden de marionetten-politiemannen onhandig met hun vingers te draaien. Nadien leken de speurders wel zachtzinnige lammeren bij hun ondervraging. Streeft Jan Matterne naar volkse echtheid in het uitbeelden van zijn verdachten en getuigen, zijn pakkemannen zou hij toch wat slagkrachtiger moeten tekenen om anno 1984 nog geloofwaardig over te komen. Tenzij al de aanklachten die wij — tot in de burgerpers toe — lezen over het brutaal optreden van politie en rijkswacht schromelijk overdreven zouden zijn. De dag dat wij zelf opgeleid worden, zullen wij het weten…

Lode De Pooter

(*) Ikzelf?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.