Vandaag is het zeventig jaar geleden dat de tekenfilm “Fast and Furry-ous” van Chuck Jones uitkwam. In dit filmpje wordt Wile E.Coyote geïntroduceerd die zijn hele leven lang hopeloos valsstrikken zal opzetten voor de renkoekoek ofte Road Runner.

De oorspronkelijke tekenfilms van Chuck Jones beginnen altijd met Wile E.Coyote die de Road Runner achterna zit. Beide razen met een enorme snelheid over de weg, totdat plotseling het beeld wordt stopgezet en er wordt ingezoomd op de twee karakters en dan komt er een gefantaseerde Latijnse naam in beeld die meestal verwijst naar de snelheid van de Road Runner (bijvoorbeeld Acceleratii Fantasticus) of de honger van de Coyote (bijvoorbeeld Eatibus Vulgaris). Dan loopt het beeld weer en meestal ontsnapt Road Runner op een of andere manier en wordt Coyote het slachtoffer van zijn eigen valsstrik. In de filmpjes praten de personages niet, maar ze communiceren toch weleens met elkaar d.m.v. bordjes naar elkaar, het publiek of de striptekenaar. Road Runner laat wel altijd beep-beep horen als hij op volle snelheid voorbij raast. Dit tekstje werd ingesproken door Paul Julian, een werknemer van Warner Brothers die dit geluid zelf maakte als hij haast had en wilde dat mensen uit de weg gingen. Er zijn in Nederland ook stripverhalen verschenen van Road Runner. Hij kon hierin wél praten en nog wel op rijm. Hij werd altijd vergezeld door zijn drie kleine neefjes (tiens, waar heb ik dat nog gehoord?). Wile E.Coyote is in tegenstelling tot Road Runner ook te zien in filmpjes anders dan die met hem en Road Runner in de hoofdrol. Zo maakte hij vijfmaal zijn opwachting in een Bugs Bunny-filmpje, beginnend met Operation: rabbit, eveneens uit 1949. In dit filmpje werd hij voor het eerst bij naam genoemd. Het was ook de eerste tekenfilm waarin de coyote sprak. Zijn stem werd (net als die van Bugs Bunny) ingesproken door Mel Blanc.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.